Házfelújítás: a festés lépései

2021.09.11.mapadmin0
házfelújítás a festés lépései baumap szakemberkereső

Ön is szívesen frissítené fel otthonát a közeljövőben, egy festési projekt keretein belül? Remek ötlet! Hiszen a falak színének megváltoztatása az egyik leggyorsabb és legköltséghatékonyabb módja a megunt környezet felvirágoztatásának.

Bizonyára kíváncsi rá, hogy a festők megérkeztével, vajon milyen munkafolyamatokra is számíthat majd pontosan. Ezért, most nyomban bemutatjuk őket!

1. A tervezés

A szakember azzal kezdi a munka feltérképezését, hogy meghallgatja az ügyfél igényeit. Ezt követően, közösen is átgondolják, hogy az elképzelések milyen mértékben valósíthatóak meg.

Egy professzionális festő, feltehetőleg felhívja a figyelmet a modern, divatos megoldásokra. Javasolhatja díszlécek és stukkók elhelyezését. Felnyithatja az ügyfél szemét, hogy napjaink festék és design választéka, már nem korlátozódik a régi, hagyományos, sablonos elvekre.

A festő – amennyiben észreveszi – jelezheti, hogy célszerű megfontolni olyan szobák festését is, amelyekben egy laikus, talán nehezen veszi észre a hibákat és problémás felületeket.

2. A szín kiválasztása

Amennyiben az ügyfél tanácstalan a színek kiválasztása terén, akkor a festő a következő kérdésekkel próbálhat segíteni.

 • Meleg vagy hideg árnyalatot szeretne?
 • Semleges vagy inkább erőteljes színeket kedvel jobban?
 • Mely bútorok maradnak a szobában a festést követően?

A válaszok tudatában, a szakember leszűkítheti a kört és potenciális színmintákat nyújthat át, amelyeket aztán, célszerű a falakhoz és bútorokhoz nézni – a különböző napszakok során.

A döntés megszületését követően, a festő kiszámolja és meghatározza, hogy mennyi festékre, eszközre és segédanyagra lesz szükség pontosan. Gyakori, jól bevált szokás: a kelleténél egy fokkal többet rendelni a festékből. Ez lehetővé teszi, hogy a későbbi, előre nem látható javítási munkálatokra is maradjon belőle.

A szakember részéről a tervezést és a szín meghatározását, tehát egy végső konkretizálás, majd az árajánlat elkészítése és benyújtása követi. Amennyiben ezt az ügyfél elfogadja, máris a következő pontra térhetünk.

A minőségi festék viszont egyáltalán nem olyan olcsó, mint azt sokan gondolják: egy 5 Literes dobozért nem ritka, hogy 10000 forint feletti összeget kell fizetnie a megrendelőnek.

2. A szükséges eszközök és anyagok összegyűjtése, továbbá helyszínre szállítása

A legtöbb projekt egyedi, ezért a választott festéktől és a falak állapotától függően különböző eszközökre lehet szükség. Akad azonban pár elengedhetetlen kellék, amelyekkel – szinte – minden esetben számolhat az ügyfél.

 • Festék
 • Festékadagoló
 • Létra
 • Csiszolópapír
 • Festőhenger szett
 • A festőhengerekhez csatolható hosszabbító rúd
 • Rongyok és fóliák
 • Különböző méretű ecsetek
 • Festőtálca
 • Maszkolószalag (ragasztószalag)
 • Szike
 • Gittelő kés
 • Festékkeverő pálca
 • Hosszabbító kábel

3. Előkészületek

Sokan tévesen gondolják, hogy a szoba kiürítése és a bútorok elpakolása a festő feladata. Azonban, gyakran szívesen vállalkoznak rá, ezért ezt a feladatkört érdemes előre tisztázni. A nagyobb berendezéseket, francia ágyakat, jellemzően elég, ha csupán a szoba közepére, esetleg oldalára fordítva helyezik el.

Ami viszont, már valóban a szakember feladata:

 • Az a tárgyak és a padlózat védőfóliával, rongyokkal, esetleg lepedővel történő alapos lefedése.
 • Az ablakok, ajtók és szegélyek környékén a maszkolószalag felhelyezése.
 • Továbbá a konnektorok és a villanykapcsolók burkolatainak eltávolítása, majd leragasztása.

4. A festékek összekeverése

Amennyiben több doboz falfestékre is szükség lenne egy adott szobához, akkor a festő egy nagyobb vödörbe tölti őket bele (az enyhe színeltérések elkerülése érdekében). Ezután, alaposan összedolgozza egy műanyagból vagy fémből készült festékkeverő pálca segítségével.

Ezt a keverési folyamatot gyakran megismétli még a projekt előrehaladásával.  

Bár teljesen opcionális lépés, léteznek szakemberek, akik még át is szűrik a festékeket. Mondván: Könnyebb így megszabadulni a festékesdoboz esetleges szennyeződéseitől, ahelyett, hogy azok véletlenül a falra kerülnének.

5. A festési technika és sorrend meghatározása

Miután minden készen áll, csupán a pontos stratégia kiötlése maradt hátra. A szakember ekkor eldönti, hogy melyik szobával kezdi a munkálatokat, és milyen sorrendben fog haladni a továbbiakban.

Mindez, természetesen megannyi dolog függvénye: A szobák funkciójától kezdve, a festék színén és típusán át, egészen a helyiségek megvilágíthatóságáig vagy szellőztethetőségéig.

Azokban a szobákban például, ahol a túl sötét falakat egy sokkal világosabb árnyalat váltja, akár három réteggel is számolnia kell a festőnek. Az alapozóval, valamint két réteggel az új színből.

A szakembernek olyan logikai sorrendet kell meghatároznia, amely révén a lehető leghamarabb sikerül majd végeznie a munkával.

6. Indulhat a festés

A festő hengerrel fedi be a fal legnagyobb felületeit, míg a kritikus pontok mentén ecsettel halad tovább. Körülbelül egynegyed részig tölti a festőtálcát, majd előre és hátra mozgatja benne a hengert, egészen addig, amíg azt egyenletesen nem fedi a festék. Végül a tálca lehúzó részén megismétli a mozdulatsort, hogy eltávolítsa a felesleget.

Rendkívül fontos a megfelelő szellőzés, ezért a szakember rendszeresen kinyithatja az ajtókat és ablakokat, továbbá ventilátorokat is használhat.

Amint a fal tapintásra már megszáradt, készen is áll a második réteg befogadására.

7. Utolsó simítások és takarítás

Még nincs itt az ideje a pihenésnek. Ha már említésre került az ügyfelek téves megközelítése a bútorok elpakolásával kapcsolatban, úgy érdemes szót ejteni egy, a szakemberek között terjengő tévhitre is. Ez pedig a takarítás – ami, igenis a festő feladatköre!

A festő eltávolít maga után minden szemetet, fóliát, ragasztószalagot, és meggyőződik róla, hogy nem maradt-e sehol kiömlött vagy kifröccsenő festék.

A latex- és vízbázisú festékek használata után, az ecseteket, munkaeszközöket szappanos vízzel, míg az olajbázisú festékek esetében hígító segítségével tisztítja meg.

Az örök kérdés: mennyi idő alatt végez a festő?

Az, hogy mennyi időt vesz igénybe egy adott projekt, nagymértékben függ a szoba méretétől, a festés módjától és a szakember képzettségi szintjétől. Értelemszerűen, ha valaki túl sötét árnyalatokat szeretne világosra változtatni, vagy a mennyezetet és a szegélyeket is lefesteti, az sokkal tovább fog tartani.

Általánosságban elmondható, hogy egy 10 m2-es szoba néhány óra alatt készül el, amennyiben nem szükséges több réteget is felvinni a falra. Ellenkező esetben, minden egyes réteg között plusz órákat jelenthet a száradási idő. Egy átlagos családi ház komplett kifestése pedig – körülbelül – egy hetet vehet igénybe, egy 2-3 fős brigád számára.

A mesterembernek mindenképpen több napot kell terveznie, mint amennyit a munkához szükségesnek tart, így a megbízót garantáltan nem érheti kellemetlen meglepetés. Pozitív, viszont annál inkább.

Ajánló: Mikor forduljunk kertészhez?, Mit csinál pontosan a generálkivitelező?

Mennyibe fog kerülni a festés?

Kiindulási pontnak vegyünk egy átlagos, legfeljebb 100m2-es, gipszkartonos családi házat. 2021-ben, ezért átlagosan 300000 és 400000 forint közötti összeget szoktak elkérni a vállalkozók.

Ebben szerepelnek a munkadíjak és hozzávalók is.

Minden extra igény, mint például a glettelés és különféle javítási folyamatok, díszítő elemek vagy tapéta elhelyezése, illetve a komplexebb feladatok, tovább növelhetik ezt az ártartományt.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.