Bejelentkezés

Blog

Latest News
Fókuszban a térkövezés – mi micsoda és mikor mire kell figyelni?

Fókuszban a térkövezés – mi micsoda és mikor mire kell figyelni?

A térkövek egyre nagyobb teret hódítanak hazánkban is. Nem csoda, hisz ezek a jó minőségű, tartós kövek igazi díszei lehetnek a kertünknek. Nemcsak otthoni környezetben döntenek egyre többen a térkövezés mellett, hanem irodaházak, közterületek esetében is.

Amikor térkövezésről beszélünk, ne gondoljuk, hogy egyszerűen csak le kell tenni a köveket egymás mellé. Hisz számos előkészületi munkálatot igényel a térkövezés. És bár maga a folyamat nem tart sokáig, és valóban, mi magunk is el tudjuk végezni, nem árt pár dologgal tisztában lenni. Nézzük tehát az alapokat.

Az alapozó réteg

A térköveknek szükségük van alapra. Az, hogy ez az alap milyen legyen, attól függ, hogy hol is lesz maga a térkő. Hogy milyen terhelést kell kibírnia. Ha például járdát szeretnénk térkövezni, akkor nem szükséges betonalapot készíteni hozzá. Amikor viszont autós vagy teherautós forgalom is várható a térkövezett felületen, akkor bizony szükséges az erős alapozás.

Az alapozás első lépése, hogy elvégezzük a földmunkát, ami azt jelenti, hogy legalább 30 centi mélységig is el kell távolítani a földet, hogy a térkő később szintben legyen a talajjal. Itt kell átgondolni a vízelvezetés kérdését is gondoskodni a megfelelő lejtésről. A lejtésnek általában 2 százalékot javasolnak a szakemberek, ez azt jelenti, hogy egy méterenként két centiméternek kell lennie a lejtésnek. Ezt mi magunk egy vízmérték segítségével is be tudjuk állítani.

Fontos, hogy már a talaj előkészítésekor számoljunk ezzel a lejtéssel és az ezt követő lépések mindegyikénél ellenőrizzük a lejtést. Legyen szó akár a betonozásról, akár a homokréteg elterítéséről.

Ezt követi az alapozó réteg, ami lehet sóder vagy beton is, fontos azonban, hogy gondoskodni kell ennek tömörítéséről. Így a sódert érdemes több rétegben felvinni és minden réteget alaposan tömöríteni, döngölni. Így lesz tartós, így védi meg a térkövet a fagytól.

Milyen beton kell a térkő alá?

Itt kell szót ejtenünk a betonról, és megismerkedni a ckt-beton fogalmával. Ez egy cementgyenge beton, amit alapozáshoz használnak. Aszfaltutak és például térkövek alá is. Ez egy földnedves, jól kezelhető beton, aminek igen fontos szerepe van például a térkövezésnél is. A név egy rövidítés, annyit tesz, cementkötésű teherhordó, voltaképp maga az alapréteg.

Mivel alacsony a cementtartalma, ezért gyenge betonnak számít, szerkezeti beépítésre tehát nem lehet használni. Azonban parkolók, aszfaltutak és járdák alá tökéletes, hisz olcsó és megfelel ezeknek a kívánalmaknak. Ez a réteg nem látszik, hisz mindig lefedi valami, akár az aszfalt, akár a térkő. A jelentősége abban van, hogy megakadályozza a felső réteg megsüllyedését.

Ez azonban még nem az a felület, ahová lerakhatjuk a térköveket, szükség van ágyazatra is. Fontos, hogy a térkövezés előtt kialakítsuk az ágyásszegélyt, tehát voltaképp egy keretet magának a térkőnek. Hisz ha tudjuk, hogy hova kerül a térkő, ha megvan a kerete, a szegélye, akkor már el tudunk kezdeni dolgozni.

A legelső lépés tehát a tervezés, és ebben a fázisban kell meghatároznunk azt is, hogy milyen térkővel szeretnénk burkolni a felületet. A talaj előkészítésekor érdemes szélesebben elvégezni a talajmunkát, hisz utána egyszerűbb visszatölteni a földet, és a lejtésről is könnyebb így gondoskodni.

Amikor tehát megvan az ágyásszegély, megvan az alapozó réteg, jöhet a homok. Fontos, hogy a homokréteg vastagságát is pontosan határozzuk meg és pontosan tartsuk is be. Gondoskodjunk arról, hogy meglegyen a lejtés. Ennek több szempontból is nagy jelentősége van. Ha nincs lejtés, akkor vizesedhet a házunk alapja, penészedhetnek a falak. A vízelvezetésben nemcsak a lejtés játszik szerepet, hanem a csatornázás is. Ezt többféleképp oldhatjuk meg, a felszín alatt és a felszín felett. A folyókák gondoskodnak a víz elvezetéséről.

Térkő fugázás finom homokkal

Amikor lekerültek a térkövek, akkor jöhet a fugázás. Ezt azonban nem úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos fugázást. Hanem homokkal. A térkövezést mindig a szélről érdemes kezdeni, így a logikus, egyszerű. A térkövek között fontos, hogy hagyjunk hézagokat, ide kerül majd a homok, vagyis a fuga.

Ez az egyik utolsó lépés, ilyenkor a homokot, amit besöprő vagy fugahomoknak is hívnak, egyszerű addig sepregetjük, míg tele nem lesz vele a térkövek közötti hézag. Ez a homok igazán finom szemcséjű, 0-2 mm szemcsenagyságú kell, hogy legyen. Érdemes a térkövezés és fugázás után egy pár héttel megismételni ezt a folyamatot, hisz ilyenkorra általában a fuga már lesüllyed, különösen ha valamiféle csapadék is hullott abban az időszakban.

A fugázás után jöhet aztán a döngölés, ennek is fontos szerepe van a térkövezésnél, kisebb felületeknél akár saját eszközzel, például egy farönkkel is elvégezhetjük. Azonban érdemesebb beszerezni egy lapvibrátort, ami egy gumi borítású gép, ami „összerendezi” a térköveket.

Ezt egyébként általában lehet bérelni is. Itt érdemes kívülről befelé haladva addig-addig ismételni a döngölést, míg egy stabil felületet nem kapunk. Így lesz a térkövünk tartós és így lesz védve a sérülések ellen. Fontos, hogy egyik kő se álljon lazán, ne billegjen. Tehát ezt a folyamatot addig kell ismételni, amíg szükséges.

A térkő tartós megoldást kínál, ezért is választják egyre többen. Azonban érdemes időről időre gondoskodni arról, hogy a fugahomokot pótoljuk. Ez nemcsak esztétikai kérdés, hanem a tartósságot és a terhelhetőséget is nagymértékben befolyásolja.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük