Bejelentkezés

Blog

Latest News
Térkövezés lépésről lépésre

Térkövezés lépésről lépésre

A térkövek egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, ami nem csoda, hisz egyre újabb és újabb térkövek jelennek meg a kínálatban. Méretben, formában, színvilágban is széles a kínálat, ráadásul ezek variálhatók is egymással.

Azonban van pár alapdolog, amivel nem árt tisztában lenni a térkövezés előtt. Ilyen például az, hogy milyen térkövet is válasszunk, milyen szempontokat kell figyelembe venni.

Amikor a térkövek széles kínálatával találkozunk, talán elbizonytalanodunk és ez nem is meglepő. Az első és legfontosabb, hogy megnézzük, milyen helyre kerül majd a térkő. Ha például a ház melletti járdát szeretnénk térkővel burkolni, akkor elég lesz egy 4 centiméter vastagságú térkő is. Ha viszont olyan helyet akarunk térkövezni vagy térköveztetni, ahol már autók, netán teherautók is járnak, mindenképp vastagabb, strapabíróbb térkövet válasszunk.

A térkőnek számos előnye van

Az előnyök közé tartozik, hogy a térkő könnyen javítható, ha egy-egy darab valamiért megsérül, egyszerű azt pótolni. Ez a betonról nem mondható el. További előnye, hogy rendkívül tartós és strapabíró. A legjobban úgy tudjuk azonban kihasználni a térkő tulajdonságait, hogy olyat választunk, ami bírja a strapát, a terhelést.

Ha csak gyalog járunk a térkövön, akkor lehet kisebb térköveket is választani, amikor már személyautók is használják, akkor érdemes egy kicsit nagyobb követ választani, míg teherautós forgalom esetén a burkolati elemeknek érdemes a nagyobbakat választani. A nagyságon kívül a vastagság is számít, járdák esetén ez 4-6 centiméter közötti, míg ha autók is járnak az úton, a 6-8 centi, vagy teherautós forgalom esetén az ennél is vastagabb térkő ajánlott. Az esztétikum mellett tehát mindenképp figyeljünk a terhelésre is.

Összhangban a környezettel

Minimalista, rusztikus, modern, mediterrán, hagyományos, egyszerű vagy díszesebb? Nagyon sokféle térkő van ma a kínálatban, igyekezzünk olyat választani, ami illik a környezethez. Nézzük meg, hogy milyen az udvar, a kert, az épület és ezzel harmóniában válasszunk térkövet. Az előkészítésnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy a térkövek tartósak legyenek, és bár az évek folyamán a kövek színe egy kicsit fakulhat, ez nem jelentős.

Bátran használjuk ilyenkor is a képzeletünket és válogassunk a színek között, szürkék, barnák, sárgák, pirosas árnyalatok, sőt, a színátmenetes darabok is igen jól mutatnak a különböző felületeken. A kövek pedig lehetnek hullámos szegélyűek, H-alakúak, és egyszerű téglalap vagy négyzet alakúak is. Az egyedi, különleges igényeket pedig még tovább tudjuk fokozni akkor, ha a mintázatba is belecsempészünk egy-egy érdekes megoldást. A térkövezésnél is csak a képzelet szab határt. Azonban fontos, hogy törekedjünk a jó minőségre, hisz ezeket a köveket több évtizedre vesszük, ha pedig a jobb minőséget választjuk és jó szakemberekkel készíttetjük el a térkőburkolatot, akkor később kevesebb gondunk lesz vele.

A térkövezés menete

A talaj előkészítése nagyon fontos, ilyenkor ügyelni kell arra, hogy ha a már meglévő betonra szeretnénk térkövezni, akkor számoljunk minimum 10 centiméteres szintemelkedéssel. Ez a járdák esetében nem biztos, hogy gondot okoz, de egy kapubeálló vagy garázskapu esetében már valószínűleg igen.

Ha nincs betonalap, akkor számoljunk úgy, hogy mintegy 20 centiméternyi kavicsrétegre van szükségünk, erre jön egy 3-5 centiméter vastag homokréteg, majd maga a térkő, ami felhasználástól függően 4-8 centiméter vastag.

A térkövezés a szegélyek kialakításával kezdődik, ez adja majd meg a keretet. Amikor a kavicsréteget terítjük el, gondoskodjunk a lejtésről, hogy legyen hova elfolynia a csapadéknak. Ennek ideális mértéke 2 centiméter 1 méterenként.

A kavicsot és később a homokot is több rétegben terítsük el a felületen és minden réteget alaposan tömörítsünk, döngöljünk össze. A térkő lerakásánál arra figyeljünk, hogy a gumikalapáccsal óvatosan illesszük egymáshoz a köveket és hagyjunk 2-3 milliméter hézagot köztük, a legtöbb követ már így így gyártják egyébként. Ne feledkezzünk meg a fugázásról sem, a kvarchomok erre ideális.

Az esővízelvezetésről is gondoskodjunk, erre több megoldás is létezik, például építhetünk folyókát, vagy beton, illetve műanyag csatornát. A folyókát, ami általában betonból van, még a burkolás előtt helyezzük a helyére, és csak ezután kezdjük meg a térkő lerakását. Az előkészületi munkálatok sokkal tovább tartanak, mint maga a térkő lerakása. Azonban fontos, hogy szánjunk rá időt, tervezzük meg a térkövezést és mindig pontosan mérjünk és tartsunk be minden szabályt.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük