Bejelentkezés

Blog

Latest News
Térkövezés lépésről lépésre – fontos a pontos tervezés

Térkövezés lépésről lépésre – fontos a pontos tervezés

Az egyik legnépszerűbb, legértékállóbb kültéri burkolat a térkő, ami nem véletlen, hisz a lehetőségek széles skálán mozognak. Színben, formában és méretben is nagy a választék, legyen szó akár mediterrán, akár modern, minimalista stílusú térkövekről. A térkövezés olyan munka, melyet mi magunk is el tudunk végezni, azonban nem árt alaposan megtervezni a folyamatot és precízen, pontosan dolgozni. Hisz csak így lesz tartós a térkő és így tölti be funkcióját.

A tervezéssel kezdődik minden

Az első lépés a tervezés, ilyenkor nemcsak azt kell átgondolni, hogy hova kerüljön térkő, hanem azt is, hogy az milyen terhelésnek lesz kitéve. Ez ugyanis nagyon sok mindent befolyásol. Például azt, hogy milyen vastagságú térkőre lesz szükségünk.

Amikor gyalogos terhelésnek van kitéve a térkő, például egy ház melletti járda esetében, akkor elég egy 4 centiméternyi vastagságú térkőburkolat, ha autós vagy teherautós forgalom is várható, akkor 6-8 centiméter vastag térkövek közül kell választani. A terhelés azt is meghatározza, hogy milyen alapozásra van szükség. Amikor járdát térkövezünk, nem  szükséges a betonozás, viszont amikor autó is jár a térkövön, akkor elengedhetetlen a beton alap.

A stabilitás és tartósság szempontjából kiemelten fontos, hogy ezeket a dolgokat átgondoljuk és megtervezzük. Természetesen a tervezésnél kell eldöntetnünk azt is, hogy milyen legyen maga a térkő, stílusában, színében és méretében is. Fontos, hogy harmonizáljon a környezettel és az is, hogy például kisebb felületek, mint például egy keskeny járda esetén kisebb köveket válasszunk, míg a nagyobb méretű térkövek a nagyobb felületeken, udvarokon, tereken mutatnak jól.

Ennek más haszna is van egyébként, a nagyobb lapok, kövek közé kevesebb fugát kell használni, haladósabb a munka is, a gyomok, növények ellen is jobban védve lesz a terület.

Alapozás térkövezéshez

A tervezés után jöhet a munka, a terület kijelölése és az alapozás. Az adott felületet 30 centiméter mélyen szükséges kiásni és erre érdemes plusz 30 centimétert ráhagyni, ennyivel szélesebben kiásni a földet, ez segíti majd a munkálatokat, a vízelvezetést. A kiásott földet érdemes tömöríteni és minden szerves anyagot eltávolítani belőle, pl. gyökereket, növényeket.

Erre jöhet egy kavicsréteg, amit érdemes több rétegben felvinni és rétegenként tömöríteni, szintén a stabilitás szempontjából fontos ez a lépés. Ennek vastagsága 15-20 centiméter legyen. Ha járdáról beszélünk, akkor erre már jöhet is a 2-3 centiméter vastag homokréteg, az ágy, amibe a térkövek kerülnek.

Ha autós terhelésnek lesz kitéve a térkövezett terület, akkor a kavicsrétegre beton kerül, 8-12 centiméter vastagságban és erre jön majd a homokréteg. A homokrétegnél fontos, hogy egyenletesen legyen elterítve, és hogy ne látszódjon ki alóla a beton vagy épp a kavics.

Az utolsó réteg pedig maga a térkő, amit a szélektől kezdve kell lerakni. Így egyszerűbb dolgozni is, a végeredmény pedig rendezett, szimmetrikus lesz. Amikor térkövezésről van szó, nem szabad megfeledkezni a szigetelésről és a vízelvezetésről sem. Ebben több dolog is segítségünkre lehet. Az egyik ilyen a lejtés, ami nagy szerepet játszik a vízelvezetésben. 2 százalékos lejtés javasolt, ami azt jelenti, hogy méterenként két centiméter lejtést kell betervezni.

Ezt már a földmunkálatoknál figyelembe kell venni és azután is folyamatosan figyelni kell egy vízmérték segítségével. A folyókák is a vízelvezetésben játszanak szerepet, ezekből többféle kapható, ereszcsatorna-kifolyók alá mindenképp kell a folyóka ahhoz, hogy a vizet ki tudjuk vezetni.

A szigetelést többféleképp is meg lehet oldani. Ha például teraszról van szó, akkor a bitumenlapok beépítése a legjobb megoldás, ezeket a ház falához is fel kell hajtani, így garantálva a vízszigetelést. Vannak különböző szigetelő anyagok, fagyálló szigetelőanyagok, ezeket is bátran használhatjuk. A vizesedés nagy problémákat okozhat, nemcsak a térkő süllyedhet meg, hanem a ház fala is, elindulhat a vizesedés, penészedés.

A térkövezés utolsó lépése

A térkövezés lépései nem bonyolultak, a terület kijelölése, az ásás, a szegély lerakása után következhet a döngölés, majd a sóderezés, ezután a betonozás vagy a homokréteg kialakítása. A lerakás utáni lépés a fugázás, ami azt jelenti, hogy a homokot egyszerűen be kell seperni a résekbe.

Az utolsó lépés pedig maga a tömörítés, ami kisebb felületek esetében megoldható egy nagyobb farönkkel is, nagyobb felületeknél már érdemes speciális lapvibrátorral végigmenni a területen addig, amíg  minden a helyére nem kerül. Ha minden kész, akkor már csak a térkövek karbantartásáról kell gondoskodnunk.

A térkövezés után

A térkövezés után pár héttel érdemes megismételni a fugázást, ilyenkorra ugyanis már lesüllyedhet egy-egy részen. A fugázást egyébként is érdemes figyelni, és ha úgy látjuk, hogy eltűnt a homok a kövek közül, akkor pótolni kell. A térkövek egyébként nem igényelnek különleges karbantartást, azonban ha odafigyelünk arra, hogy rendszeresen takarítsuk, akkor meghosszabbíthatjuk az élettartamát.

Vannak különböző szerek, melyek segítséget nyújtanak abban, hogy a térkő megőrizze a színét, ezeket is érdemes bevetni. Ha a térkő koszosodik, mohásodik, ha szennyeződés került rá, ezeket mindig távolítsuk el. Ehhez léteznek speciális tisztítószerek és eszközök, törekedjünk ezek használatára. Így biztos, hogy a térkő nem sérül meg, nem fakul ki.

A térkő értékálló, több évtizedes élettartama mindenképp vonzó szempont a választásnál. Mint ahogy az is, hogy esetleges probléma esetén a megoldás is gyors és egyszerű. Ha egy kő megsérül, könnyű azt az egy darabot kicserélni. Mint ahogy más problémák esetén is egyszerűbb csak az adott területen elvégezni a szükséges javításokat. Például ha a térkő egy részen megsüllyed, akkor elég azt a részt felbontani és megerősíteni az alapot.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük