Konténerház bemutató: Mik az árak 2021 és 2022-ben?

2021.10.19.mapadmin0
konténerház előnyei szakemberkereső baumap

A konténerházak építésének gondolata – többek között a feltételezetten alacsony költségek, továbbá a gyors építési időből származó előnyök miatt – egyre több, takarékos és előrelátó ember számára válik vonzó megoldássá.

De valóban életképes döntés-e egy ilyen konstrukció, kifejezetten lakhatási célokra? Erre a kérdésre keressük most a választ, a konténer házak részletes bemutatásán keresztül!

Konténerház: honnan ered?

Eredetileg az áruszállítás igényeit kielégítő konténerekből épült házakat nevezhetjük így. Ezek a konténer házak, a hagyományos otthonok összes kényelmi funkciójával rendelkeznek. Magukban foglalják a fürdőszobát, a konyhát, a nappalit, irodát, hálószobákat, sőt, akár még a verandát is.

Manapság a konténerházakat viszonylag sablonos módon értékesítik a vállalatok, azonban lehetőség van rá, hogy akár teljesen személyre szabottan, egyedileg tervezze meg őket a tulajdonos, a rendelkezésre álló költségvetés alapján.

A konténer otthonok tehát pontosan olyan mélyrehatóan igazíthatóak egy szűkösebb költségvetéshez, akárcsak az újépítésű házak. Megszabható az ajtók, tolóajtók, ablakok száma és típusa, a belső válaszfalak mennyisége, továbbá a szigetelés minősége is.

Hogyan válik lakhatóvá?

Egy épületet – a felhasználási módjától függően – egy vagy több konténerből is össze lehet kapcsolni, hegeszteni. Az ablakok és egyéb nyílások szinte bárhova tervezhetőek, helyük könnyedén kivágható, azonban számuk erősen korlátozott.

Gyakori, hogy egyetlen nagy tér létrehozása érdekében, akár egy konténer teljes oldalfalát is eltávolítják. A mennyezeti oldal szintén eltávolítható, így több konténer egymásra helyezhető, hogy egy további szintet, vagy akár kedvezőbb belmagasságot hozzanak létre az építtetők.

A legtrükkösebb szempont inkább a szigetelés.

Mivel a konténerek acélból készülnek, az épület – szigetelés nélkül – nyáron túl meleg, télen pedig túl hideg lenne. Azonban, mivel a konténerek önmagukban is túl keskenyek, a vastag belső szigetelés fájdalmasan sok négyzetmétert emésztene fel. Amennyiben pedig a szigetelés kívülre kerül, úgy az esztétikai értékéből fog veszíteni a koncepció.

Ezért általánosságban elmondható, hogy a legjobb megoldás a belső oldali, szórt poliuretán hab szigetelés.

Mennyibe kerül egy konténerház 2021-ben?

Számos szempont határozza meg egy konténer ház végső költségét. Sokan, amikor hasra ütés szerint mondanak egy árat, az általában nem tartalmazza az alábbi költségeket.

 • Tervek
 • Esetleges engedélyek
 • A lábazat vagy alapozás elkészítése
 • Villany és vízvezeték szerelési munkálatok (közmű csatlakoztatás)
 • Extra padlózat
 • Extra szigetelés
 • Tetőfedés és ereszcsatorna elkészítése
 • Terasz, lépcsők elkészítése
 • Helyszínre szállítás

Napjaink egyre komplexebb, kulcsrakész konténer ház ajánlatai, már lefednek néhány pontot a felsoroltak közül, de továbbra sem mindegyiket. Az új, előre elkészített 40m2-es modellek vételára, bruttó 13-18 millió forint között mozog.

Vigyázat!

Megtévesztőek lehetnek az első generációs, használt, 3-4 millió forint körüli darabok. Ezek jellemzően szigetelés nélküli, három évszakos, nyaralási célokra szánt konténer házak.

Mindehhez érdemes hozzá tenni azt is, hogy egy natúr, 40 lábas hajózási konténer – minőségétől és korától függően – körülbelül 1 millió forintba kerülhet.

Konténerház építés: Mik az előnyei?

 • Alacsony ár: Az emberek mindig a legköltséghatékonyabb építési módokat keresik. A konténer ház pedig közel fele annyiba kerülhet, mint egy hagyományos építkezés.
 • Gyorsaság: A konténerekből való építkezés sokkal gyorsabb, mint a hagyományos módszerek. A kisebb, 40m2 körüli konténer házak, mindössze 1 hónapon belül elérhetik a kulcsrakész állapotot, a tervezési folyamat kezdetétől számítva.
 • Mobilitás: Egy konténerekből készült épület annyiszor mozgatható új helyre, ahányszor csak szükséges.
 • Tartósság: Rendkívül erős és robusztus. A vasúti vagy közúti áruszállításra használt konténerek élettartama általában minimum 10 év. Azonban 10 év múltán is, csupán a rendszeres mozgatás okán bekövetkezett szerkezeti károk, karcolások és horpadások, majd a sérüléseket követő rozsdásodás miatt fellegzik be nekik.

Tehát lakhatási célból – valójában – egy rendkívül tartós konstrukciónak tekinthető. Jól mutatja ezt az a tény is, miszerint az áruszállítás helyett, inkább tárolásra szánt konténerek, akár még 20 éves koruk felett is használható állapotban vannak.

Akkor hát vegyünk, vagy sem? Mik a vélemények?

Talán nehezen észrevehető, de valójában rengetegen ugrottak már fejest a konténer házak piacába – az elmúlt évtizedben. Mi több, ma már annyira telített kezd lenni az ágazat, hogy talán képtelenség is lenne labdába rúgni a sikerrel járt, tapasztalt, öreg rókákkal szemben.

Ennek ellenére, a felhasználói tapasztalatok megdöbbentően vegyesek.

Jellemzően azon kevesek, akiknek még a trend beindulása előtt lett saját konténer házuk, rendkívül negatív véleménnyel vannak a koncepcióról. Ellentétben napjaink, frissensült tulajdonosaival.

 • Ez pedig máris rámutat a téma egyik legérzékenyebb pontjára: hogy mekkora fejlődésen is ment keresztül a konténer házak világa, ez alatt a röpke 10 év alatt.

A tanulság pedig egyszerű: hiába kecsegtető az áruk, jobb óvatosnak lenni az első generációs, használt konténer házakkal (azok tömérdek hiányossága miatt). Azonban az új, 2021-es garnitúra, már egyre inkább bíztató és lakályos otthonnak minősül Magyarországon.

A legfontosabb dolog csupán az, hogy mindig tiszta képet kapjunk az adott konténer pontos jellemzőiről.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.