A térkő tisztítása: mikor, mivel, hogyan?

2022.05.06.mapadmin0
térkő tisztítás baumap

Dinamikusan fejlődő iparág, egyre többféle lehetőség, újabb és újabb színek és formák. Ezek a térkövek, melyek ma már egyre szélesebb körben használatosak. Az okok pedig sokrétűek. A térkövezés nemcsak otthoni, hanem vállalati környezetben és a közterületeken is teret hódít magának.

A lehetőségek tárháza végtelen, megannyi térkő méret, forma, szín és anyag áll rendelkezésre. Sima felületek, érdes térkövek, négyzet vagy téglalap alakú, hullámos szegélyű. A színek pedig szintén széles skálán mozognak, a szürkéktől a sárgákon át egész a vörösekig. A térkövek számos lehetőséget kínálnak a felhasználásra.

De nemcsak ezért szeretik a térköveket, hanem azért is, mert tartósak és ha valami probléma történik az egyik darabbak, egyszerűen, könnyen ki lehet azt cserélni. Nincs szükség a teljes felület felverésére, eltávolítására, mint például a betonburkolat esetében.

Szakértő gondoskodással

Azonban a térkövekről is kell gondoskodni, szükség van az ápolásukra, a karbantartásukra. Amikor lerakjuk a térkövet, fontos például rendszeresen figyelni, hogy hogy áll a fugázása. A térkövek esetében finom szemcséjű homokkal kell kitölteni a fugaréseket. Ezt a térkövezés után pár héttel meg kell ismételni, hisz ahogy használódik a térkő, úgy süllyed és úgy tűnik el a homok is. Ezeket pedig pótolni kell. Nemcsak esztétikai kérdés, hanem a tartósságnak is az egyik alapja.

A térkövek egy idő után elpiszkolódhatnak, mohásodhatnak és olyan dolgokkal is szennyeződhetnek, mint például az olaj. Hogy mi a teendő ilyen esetekben? Először is fontos a rendszeres karbantartás és odafigyelés. Nemcsak akkor, amikor már látszik a kosz, a foltok.

A térkövet például seperjük le rendszeresen, távolítsuk el a faleveleket, a port a felületről. Ennek nagy jelentősége van a tartósságot illetően. Egy simább felületű térkövön jobban meglátszik a kosz, míg egy durvább felületű kő nehezebben takarítható, hisz a mélyedésekben könnyebben ottmaradnak a porszemek. Ugyanígy a világos térkő jobban koszolódik, legalábbis jobban látszik rajta a szennyeződés. Akárhogy is, a takarítás, karbantartás elengedhetetlen.

Ennek egyik alapeszköze a seprű, egyszerű használni és érdemes rendszeresen leseperni a térköveket, még ha nem is látszik rajtuk a kosz. Havonta egyszer jöhet a vizes takarítás, egy magasnyomású eszközzel, ez nagy segítség a kosz eltávolításában. Ha a térkövek között megjelenik a gaz, ezt egyszerű kézzel kitépkedni, ha pedig gyomirtásra lenne szükség, akkor válasszunk olyan szert, ami kíméli a környezetet és persze a térkövet is. Hisz ilyenkor nemcsak a térkőre kerül a gyomirtóból, hanem a talajba is.

Ugyanígy a sötét, nedves helyeken, részeken megjelenhet a moha is. Ezt eltávolíthatjuk speciális vegyszerekkel, azonban érdemesebb ilyenkor is a környezetbarát magasnyomású mosót segítségül hívni. Persze csak akkor, ha a mohásodást nem az okozta, hogy nem megfelelő a lejtés. Ugyanis ha nem megfelelő a lejtés, akkor is kialakulhat a mohásodás, azonban ha ezt vízzel kezeljük, akkor még jobban elterjedhet a moha.

Impregnálás a megoldás?

A térkő állja az időjárás viszontagságait, azonban van még egy fegyver az idő ellen. Ez pedig a védőréteg, azaz az impregnálás. Mint ahogy a cipőinket is vízállóvá, időjárásállóvá tehetjük egy egyszerű impregnálószerrel, úgy a térkövek esetében is létezik ez a megoldás. Ezek a szerek növelik a térkő ellenállását és segítenek a színűk megőrzésében. Egyes szerek több évre is védelmet biztosítanak.

Olajfoltok és egyéb szennyeződések

Vannak olyan szennyeződések, melyeket egy egyszerű magasnyomású tisztítással nem lehet eltávolítani. Ilyenek például a keréknyomok és az olajfoltok.

Fontos, hogy olyan szert válasszunk, ami nem károsítja a térkő felületét és nem fakítja a színét. Ezeket a szereket általában a magasnyomású mosóval együtt használják. Ilyenkor először a tisztítószert kel felvinni a felületre, majd erős nyomású vízzel leöblíteni.

Házi megoldások

Sokan nem szeretnek vegyszereket használni és házi megoldásokkal, természetes szerekkel kísérleteznek. A térkövek esetében is léteznek ilyen megoldások, például az ecet és víz keveréke. Ehhez egy rész ecet és két rész víz szükséges, ezzel a keverékkel kell lefújni a térkövet és ezután tisztítani. Ez segít a tisztításban és a gyomeltávolításban is. Azonban a sok ecet miatt a térkő veszíthet színéből, tehát csak óvatosan. Ha a térkő elszíneződik, ha zöldül a moha miatt, barnul, szürkül, akkor érdemes mielőbb elvégezni a tisztítást.

A téli időszakban is érdemes gondoskodni a térkő tisztításáról, természetesen ilyen esetben nem a magasnyomású mosóval. Azonban a havat mindig söpörjük le a felületről. Sokszor felmerül a kérdés, hogy a térkő alá lehet-e fűtést telepíteni. A válasz pedig igen. Sőt, ha fűtőszálakat telepítünk a térkő alá, az a legkörnyezetbarátabb megoldás a téli időszakban. Hisz ilyenkor nem kell sózni a felületet, nem jut szennyező anyag a környezetbe.

Ha nincs fűtés, akkor is távolítsuk el a havat és a jegesedést, ha egy seprű nem oldja meg a dolgot, akkor jöhetnek a különböző szerek. Ezek közül válasszuk azt, ami környezetbarát és nem károsítja sem a térkövet, sem a talajt és a növényeket.

Csiszolás és kefe

Ha valamilyen szennyeződés kerül a térkőre, amit más módon nem lehet eltávolítani, akkor kérjük szakember segítségét. A térkő csiszolása kényes folyamat, és árthat is a kőnek, ezért fontos a profi szakértelem.

A térkövek tisztításához keféket is használhatunk, azonban fontos, hogy csak a kifejezetten erre a célra gyártott eszközöket vásároljuk meg. Hisz ezek a kefék kifejezetten erre a célra vannak tervezve, így biztosan nem sértik meg a felületet.

Ugyanígy fontos, hogy ha vegyszerrel tisztítjuk, gyomtalanítjuk a térköveket, akkor azt csak a speciálisan erre a célra kifejlesztett szerekkel tegyük. A tisztítást, karbantartást nem szabad elhanyagolni, hisz hosszú távon megéri a gondoskodás.

 

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.