Vajon tényleg megéri napelemet telepítenünk?

2022.07.10.mapadmin0
napelem rendszer megtérülés baumap szakemberkereső

Míg korábban a napelem egyértelműen egy luxus kategóriás dolognak számított, ma már egyre több helyen találkozhatunk vele. Még mindig megéri? Vagy most éri meg csak igazán a kiépítése?

Természetesen a napelem rendszer kiépítése most sem számít egy olcsó mulatságnak, de kicsit utánaszámolva hamar rájöhetünk, hogy ez egy igen hamar megtérülő, gazdaságos befektetés, melynek köszönhetően nem csak a saját pénztárcánkért, hanem Földünk megóvásáért is tehetünk.

A napelem rendszer telepítésének az egyik legnagyobb előnye az, hogy működése közben nem bocsájt ki semmilyen káros hatást a környezetünkre. Egyszerűen csak a felszerelt napelem panelek a napsugarakban lévő napenergiát próbálják meg magukba gyűjteni, majd az inverter segítségével olyan árammá átalakítani, amelyet használni tudunk majd a háztartási gépeink működtetése, vagy éppen az elektromos autónk feltöltése során, de egyre gyakrabban használják fel ezt az elektromos energiát az egész ház felfűtésére is.

Egyre több család gondolkodik el a napelem rendszer telepítésén, és nem csupán a villanyszámla lenullázása érdekében, hanem céljuk, hogy a téli hónapokban a kazános, vagy éppen cserépkályhás fűtésüket elektromosra cseréljék le.

Szakemberek szerint ezek a háztartások akkor járnak a legjobban, ha körültekintő döntést hoznak, és akár egyszerre több cégtől is kérnek árajánlatot.

Miért érdemes napelemet telepíteni?

Kézenfekvő ok, amiért érdemes lehet napelem rendszer telepítésén gondolkoznunk, a környezettudatosságra való törekvés, ám arról is beszélnünk kell, hogy vajon anyagilag hosszútávon megéri -e a rendszer kiépítése.

Mivel a napelemek már jó pár éve velünk vannak, egyre nagyobb korszerűsítéseken mentek keresztül ez idő alatt. A klímaváltozás miatt pedig egyre többen inkább a megújuló energiaforrások kialakításában kezdenek el gondolkozni, a legegyszerűbben pedig a napelem rendszer telepítésével tudják ezt elkezdeni.

Földünk megmentése, környezetünk megóvása, és az, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk mögött természetesen rendkívül fontos.

Mégis rengeteg embert inkább az anyagi dolgok érdeklik, és inkább arra kíváncsiak hogy mégis mennyi pénzt tudnak hosszútávon megspórolni a napelemek használatával.

Mivel a napelem használatának célja, hogy lecsökkentsük az otthonunk energia szükségletét, ezzel együtt csökkenteni szeretnénk a villanyszámláinkat is.

Milyen hatékony lehet a napelem rendszer?

Egy átlagos, négy fős család havonta körülbelül 10-20 ezer forintot költ a villanyszámláira. A korszerű napelem rendszernek köszönhetően ennek az összegnek rövid időn belül búcsút is mondhatunk.

Gyakori az is, hogy a rendszer tervezése során valamivel nagyobb napelemet tervez a cég, mint amire jelenleg a háztartásunknak ténylegesen szüksége van. Ez azonban praktikus lehet, hiszen így borongós, felhős időjárásban is zavartalan lesz majd az áramellátásunk. Emellett gondolnunk kell arra is, hogy a későbbiek során könnyen lehet, hogy valamivel nagyobb lesz az elektromos energia igényünk, főleg akkor ha új háztartási gépeket szeretnénk vásárolni, vagy éppen elektromos autóra szeretnénk váltani.

Ezzel a is túltervezéssel pedig elérhetjük azt is, hogy a villanyszámlánk teljes lenullázását követően a napelem termelésével plusz jövedelemhez is jussunk. Ilyenkor pedig az éves elszámolás során akár jókora összes is  megütheti a markunkat.

De ebben az esetben azt is megtehetjük, hogy a megtermelt plusz energiát az áramszolgáltató regisztrálja, és a téli hónapok során, ha esetleg mégis szüksége lesz a háztartásunknak a hálózatról valamennyi áramra, ez a már korábban megtermelt mennyiségből vonódik majd le. Ezzel pedig lehetőségünk van minimalizálni, vagy teljesen lecsökkenteni a rezsi kiadásainkat is.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.