Bejelentkezés

Blog

Latest News
Hogyan kell burkolni élvédővel, és élvédő nélkül?

Hogyan kell burkolni élvédővel, és élvédő nélkül?

Valószínűleg senki nem vágyik arra az érzésre, hogy lakásfelújítás során, mikor az utolsó csempe is a helyére kerül a falra, körülnézve azt tapasztalja, hogy valójában a teljes megelégedés helyett azt kell belátnunk, hogy a csempézés nem szép, sőt cseppet sem hibátlan.

Elengedhetetlenül fontos

Az élvédő használata éppen ezért elengedhetetlenül fontos, mint járólapozáskor, mint csempézéskor, hiszen csak ezzel tudjuk precízen, pontosan, és esztétikusan elvégezni a munkát.

Ha kezdők vagyunk, könnyen lehet, hogy az élvédő használatáról egész egyszerűen megfeledkeztünk, bár az is előfordult már, hogy egy mester szánt szándékkal nem használt élvédőt, ilyenkor azonban ez meglátszik a végeredményen is.

Mikor és hol érdemes élvédőt használnunk?

Az élvédőket burkoláskor érdemes használni ott, ahol a járólapok, vagy a csempék élei, és szögei találkoznak egymással. Így, a használata jól jöhet egy fürdőszoba falának kicsempézése, egy épített zuhanyfülke, egy lépcső, ablakpárkány, vagy akár konyha és étkező burkolása során.

Élvédőből a piacon találhatunk műanyag és fém változatot is. Azt, hogy végül melyik mellett tesszük le a voksunkat, leginkább az ingatlan stílusától fog múlni. A műanyag élvédők előnye, hogy több színben is elérhetőek, így lehetőségünk van nagyon hasonló árnyalatút vásárolni, mint amilyen adott esetben a fuga színe is, így a végeredmény még esztétikusabb, és minőségibb lehet.

A fém élvédők a legtöbb esetben pedig valamilyen felületkezeléssel előállított alumíniumot szoktak takarni. Ezek mellett léteznek ma már olyan cégek, melyek piacra dobtak kerámiából legyártott élvédőket is, de ezek valójában eléggé luxus kategóriás dolgoknak számítanak egyenlőre még hazánkban.

Hogyan kell kiválasztani a tökéletes élvédőt?

Az ideális élvédő kiválasztása során nem csak az anyagáról, illetve a színéről, hanem a vastagságáról is döntenünk kell. Az élvédő vastagsága minden esetben a csempe, vagy a járólap vastagságától fog múlni. Az ugyanis nem fog túl szépen mutatni, ha egy viszonylag vékony típusú csempéhez egy jóval vastagabb élvédőt választunk, hiszen ezek nem fogják esztétikusan eltakarni a két anyag egymáshoz való illesztését.

Vásárlás során figyelembe kell vennünk azt, hogy mennyi pozitív és negatív sarok van az adott helyiségben, és ez alapján kell megvásárolnunk az élvédőket. Választhatunk íves kialakítású elemeket is, illetve olyat, mely szögletes L-alakú megjelenéssel rendelkezik. Ha lehetőségünk van, vásárolhatunk még akár sarokba illeszthető profilokat is, melyek nagyban megtudják könnyíteni a dolgunkat majd.

+2 Tipp az élvédő használatára:

  • Ahhoz, hogy valóban egy esztétikus végeredményt tudjunk elérni a munka befejeztével, ügyeljünk arra is, hogy csempézéskor az éleknél ne hagyjuk a csempét 1 mm-rel se nagyobbra, hiszen ilyenkor az élvédőt lehetetlen lesz pontosan, és szépen ráilleszteni a sarokra. Ilyenkor inkább csiszoljuk picit vissza a csempe szélét, hogy azok ne legyenek sorjásak, és hogy az élvédő teljesen rájuk tudjon simulni.
  • Ha az élvédőt méretre vágtuk, bele kell azt ültetni a csemperagasztóba. Ha ekkor azt tapasztaljuk, hogy az érintkezések mentén kinyomódik valamennyi ragasztó, akkor azt azonnal érdemes eltávolítani a felületről egy nedves puha rongy segítségével, ugyanis a csemperagasztót később nagyon nehéz lesz onnan eltüntetnünk!

Milyen esetben nem szükséges élvédőt használnunk?

Az élvédők használata nagyon fontos, akkor, ha egy szép burkolás szeretnénk viszont látni nap mint nap az otthonunkban.

Ha az általunk kiválasztott burkolóelem eleve gress lapokból áll össze, melynek sajátossága, hogy színezett élekkel van ellátva, akkor nincs szükség minden esetben élvédők használatára. Ilyenkor lehetőségünk nyílik arra a megoldásra is, hogy a lapokat inkább összecsiszoljuk egymással 45 fokban, így azok teljesen pontosan és precízen fognak tudni illeszkedni majd.

Ha ezt a megoldást válasszuk, akkor azonban vegyük azt figyelembe, hogy ez a plusz csiszolgatás némi időt és türelmet is igénybe fog venni.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük