A tető vízszigetelése

2022.07.10.mapadmin0
A tető vízszigetelése baumap szakemberkereső

A tető egyik funkciója, hogy megvédje az épületet a víztől. Ha ez nem történik meg, akkor jönnek a beázások, a penészedés és komoly károk keletkezhetnek a tető és az egész épület szerkezetében. Ha tehát beázik a ház, mihamarabb cselekedni kell. A jó minőségű vízszigetelés az alapja a biztonságos tetőnek.

Tetőszigetelés és tető vízelvezetés

A szigetelés mellett a vízelvezetésről is gondoskodni kell, tehát a megfelelő állapotú és kialakítású ereszcsatorna elengedhetetlen. Hiába gyűjti össze a vizet a csatorna és vezeti le, ha az aztán a ház alapjában fog károkat okozni. A természet nagy úr, ezt soha ne felejtsük el.

Lapostetők és zöldtetők esetében elengedhetetlen tehát a vízszigetelés. Ha nincs kialakítva megfelelő lejtés, akkor a tetőn összegyűlhet a víz, és akár egyéb anyagok, hordalékok, falevelek is. Ez pedig károsíthatja a tetőt, a víz beszivároghat. Más kérdés, ha intenzív zöldtetős házról beszélünk, itt ugyanis megnő a tető rétegeinek száma és típusa, nem véletlen, hogy igen költséges megoldás az, ha a házunk tetejére teraszt, füvet, kertet szeretnénk.

Ráadásul pont a víz ellen védjük a tetőt, miközben locsoljuk a tetőn lévő növényeket? Igen, ez már bonyolultabbá teszi az egész eljárást, de a rétegek között itt is van egy erős vízszigetelő réteg.

Miből is készül a szigetelés, melyek a legjobb tető vízszigetelő anyagok? Alapvetően két típust különböztetünk meg, a bitumenes tető vízszigetelő anyagokat és a PVC-ből készülteken. Ezek a szigetelőlemezek ma már szinte kivétel nélkül fényvédelemmel készülnek, tehát ellenállnak az UV-sugárzásnak, tartósak, időjárásállók, hosszú élettartamúak.

A bitumenes szigetelő lemezek általában két rétegben kerülnek a tetőre. A PVC-ről pedig azt kell tudni, hogy egyre gyakrabban készülnek üvegfátyollal vagy poliészter-réteggel és ezek már egy százalékos lejtésű lapostetőkön is használhatók. Alkalmasak továbbá a zöld tetők szigetelésére is, mivel gyökérállók. A tartósságuk, megbízhatóságuk mindenképp előny, mint ahogy az is, hogy gyorsan lehet velük dolgozni.

Folyékony gumi?

A már meglévő tetők vízszigetelésére, védőbevonat készítésére létezik az úgynevezett folyékony gumi. Ez egy univerzális szigetelőanyag, permetes és kenhető változatban is elérhető. Illesztésmentes, járható burkolatokon is alkalmazható. A tagolt, bonyolult, több felépítménnyel rendelkező tető esetében érdemes megfontolni a folyékony gumi használatát. A folyékony gumi tartós, időjárásálló megoldás.

Egyenes vagy fordított?

A lapostetők esetében időről időre felmerül a kérdés, hogy milyen legyen a rétegsorrend. Persze van, ami adott, ettől nem lehet eltérni, mint ahogy a hagyományos tetők esetében sem, de a lapostetők választási lehetőséget is kínálnak. Logikusnak tűnik előbb a hőszigetelést, aztán a vízszigetelést megoldani, azonban van fordított megoldás is.

Ez esetben a vízszigetelés kerül alulra, és erre jön a hőszigetelés, ami így védi a vízszigetelést a külső sérülésektől, hőmérséklettől, csapadéktól, UV-sugárzástól. Ezt a fordított sorrendet általában a bitumenes vízszigetelés esetében szokták használni.

Mennyibe kerül a vízszigetelés?

A kérdés egyszerű, a válasz pedig nagyon sok mindentől függ. A tető állapotától és persze méretétől mindenképp, de sokk más tényező is befolyásolja. Hogy milyen a meglévő szigetelés, az menyiben sérült. Milyen felépítményekkel kell számolni, milyen a tető geometriai kialakítása, tagoltsága, mi a helyzet a vízelvezetéssel és egyáltalán, mennyire megközelíthető a tető, hogy lehet rajta dolgozni. Ezek mind befolyásolják az árakat, nem beszélve a folyamatosan emelkedő alapanyag-árakról és munkadíjakról.

Átlagosan egy egyszerű, lapostetős ház szigetelésének felújítása egy rétegben 3000 forintos négyzetméteráron kezdődik, két réteg esetén ez 8000 forint körüli. Azonban a megfelelő vízszigeteléssel és vízelvelvezetéssel sokkal nagyobb költségeket takaríthatunk meg, hisz ha a víz bejut a házba, megindul a beázás, az a szerkezetben is károkat okozhat. Az épület állagmegóvásának az egyik alappillére tehát a megfelelő tető(szigetelés).

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.