Bejelentkezés

Blog

Latest News

Padlóburkolás a fürdőszobában

A fürdőszoba az otthonunk egyik legfontosabb helyisége, érdemes tehát figyelmet fordítani arra, hogy jól érezzük magunkat a fürdőben. Amikor valaki lakásfelújításba kezd, vagy házat épít, fürdőszobát tervez, számos kérdésre kell válaszolnia.

Felújításkor a helyiség mérete természetesen adott, különösen egy panellakás esetében, azonban még itt is számos lehetőség van a tér bővítésére. Például ha a kád helyett zuhanyzót építenek be, az máris megnöveli a teret, vagy ha a mosógép átkerül egy másik helyiségbe, például a konyhába. Amikor új fürdőszobát tervezünk, akkor gondoljunk arra, hogy mi mindenre van szükségünk, sokan kádat és zuhanyzót is telepítenek például a fürdőszobába. Ha megvan a méret és nagyjából az elképzelések, akkor jöhet a további tervezés. Amelynek az egyik fontos része a burkolat megtervezése.

Fontos a harmónia

A fürdőszoba padlójának burkolatát nem szabad külön kezelni, tehát fontos, hogy az harmóniában legyen a fali burkolattal, a fürdőszoba színével, bútorokkal, stílussal. Csak így lesz a végeredmény harmonikus. Emellett pedig törekedni kell a tartós anyagok használatára, tehát minél hosszabb élettartamú burkolóanyagokat válasszunk, melyek bírják a strapát, melyek terhelhetők és vízállók. Ez az egyik alap, ha padlóburkolatot választunk a fürdőszobába. Hogy vízálló legyen. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérdezzük meg bátran az üzletben, vagy forduljunk szakemberhez. És bár még ma is a járólap az egyik legnépszerűbb padlóburkoló, nem kell lemondanunk az olyan különlegességekről sem, mint például a fa vagy a márvány.

Járólap a fürdőszobába

A járólap igazán tartós megoldás. Sokféle színben, mintával és formában kaphatók, tényleg csak a képzelet szab határt, hogy melyiket is válasszunk. A fürdőszoba padlóburkolatának kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy olyan padlózatot válasszunk, amin nem csúszunk meg, ha vizes lábbal rálépünk. Nem árt észben tartani, hogy minél fényesebb egy járólap, az annál jobban is csúszik, tehát válasszuk az inkább érdesebb felületeket.

Az elegáns márványburkolat

A márvány az örök elegancia jelképe. Nem olcsó megoldás, azonban valóban örök. A márvány egy különleges kőzet, amit a természet mintázott, rajzolt meg, és mint ilyen, minden márványlap egyedi és megismételhetetlen. A márványburkolat lerakása óriási szakértelmet igényel, ezt semmiképp ne végezzük el magunk, bízzuk azt profi szakemberre. Márványt és gránitot tartalmaznak a terrazzo burkolatok is. Ez tulajdonképpen egy öntött műkő, amibe ezek a darabok bekerülnek és igazán a 15. századi Velencében váltak népszerűvé. Tartós megoldás ez is.

A sokoldalú műanyag

A műanyag, vinyl burkolatok egyre népszerűbbek hazánkban is. Nem tévesztendő össze a linóleummal, mert ugyan a vinyl is PVC-ből készült, ez négyrétegű, kemény és tartós megoldást kínál. Emellett természetesen továbbra is elérhetők a linóleumok, szintén PVC-ből, melyek a fürdőszobában is használhatók. A vinyl nagy előnye, hogy a lehetőségek végtelenjét kínálja, márványmintát, famintát, kőmintát és így tovább. Mindezt kedvező áron és a vinyl lerakása sem igényel túlságosan nagy szakértelmet. Gyors munka, tiszta környezet és tartós, jól tisztítható megoldás.

Közel a természethez

A fa használatától sokan óvakodnak a fürdőszobában, de ha jobban belegondolunk, akkor a fa az egyik legtermészetesebb dolog, ami elzárja, majd kiereszti a párát. Ha fa padlózatban gondolkodunk, mindenképp válasszunk olyan tömörfát, ami bírja a nedvességet. Ezek pedig a trópusi fafajták, illetve például a tölgy. A fának nagy előnye, hogy természetes hangulatot varázsol a fürdőszobába is, ezt kiegészítve például egy zuzmófallal igazán közel érezhetjük magunkat a természethez.

Legyen bármiből is a fürdőszoba burkolata, arra mindenképp figyeljünk, hogy ne hagyjuk a vizet a földön, töröljük fel minden alkalommal. Ezen kívül pedig arra is ügyeljünk, hogy csak olyan tisztítószereket használjunk, melyek nem károsítják a padló burkolatát. Legyen szó akár fáról, csempéről, műanyagról vagy márványról, fontos, hogy ne súroljuk, mert azzal is károsíthatjuk a felületét, hanem finom, lehetőleg mikroszálas kendővel tisztítsuk meg. A vegyszerektől pedig óvakodjunk, inkább használjunk természetes tisztítószereket, így megnövelve a padlóburkolatunk élettartamát is.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük