Bejelentkezés

Blog

Latest News
Mit kell tudni a meleg burkolatokról?

Mit kell tudni a meleg burkolatokról?

A tavasz sokaknak lendületet ad arra, hogy elkezdjék, vagy épp folytassák a félbe hagyott felújítást, építkezést. Ha a padlóburkolat cseréjét tűztük ki célul, akkor előbb-utóbb szembesülünk a kérdéssel, hogy milyen legyen: meleg vagy hidegburkolat.

Először is érdemes tisztázni, hogy mit is jelentenek ezek a fogalmak. A különbség már eleve a burkolatok nevében benne van, az egyik hideg, a másik meleg. Ám ezt nem úgy kell érteni, hogy a meleg burkolatok érzetre is melegek, inkább úgy, hogy jobban szigetelnek.

A meleg burkolatok esetén a szigetelés a fontos faktor, tehát nem közvetítik úgy sem a hideget, sem a meleget, mint egy hideg burkolat, ami lehet, mondjuk beton vagy fém. Hogy melyiket válasszunk, az érdekes kérdés. Bár manapság a meleg burkolatok előnye csökkenni látszik a padlófűtés térhódítása miatt, azt azért megállapíthatjuk, hogy egy meleg burkolatra sokkal komfortosabb rálépni, és esztétikailag is szebb látványt nyújthat. De mik is tartoznak a meleg burkolatok közé?

Milyen meleg burkolatok közül válogathatunk?

Először is érdemes tisztázni, hogy mikor előnyös a meleg burkolat használata. Mivel a legelőnyösebb tulajdonsága a felület viszonylagos rugalmassága és a gyors kivitelezhetőség, ezért olyankor szokták javasolni, ahol egyrészt fontos, hogy a munka minél előbb elkészüljön, másrészt akkor célszerű, ha sokat mászkálunk mezítláb, vagyis kisgyerekes családok esetén ideális megoldás lehet. Viszont meleg burkolatból is sokféle van: szőnyegektől kezdve a műpadlókon át a fahatású és faburkolatokig terjed a paletta.

Ha meleg burkolatokról van szó, különbséget teszünk természetes és mesterséges burkolat között. A két típus között komoly különbségek mutatkoznak technikai és optikai szempontból is, az árról már nem is beszélve. Amikor választunk, érdemes számba venni a burkolatok alaptulajdonságait, mint szín, megmunkálhatóság, felújíthatóság, kopásállóság, páratechnikai tulajdonságok, mivel egyes fajták megtévesztésig hasonlóak lehetnek, ám a tulajdonságokban komoly különbséget fogunk tapasztalni.

Tömörfa parketták

Parkettának azokat a meleg burkolatokat nevezzük, melyek 2 mm-nél vastagabbak, és lakk vagy műgyanta kopóréteggel kezeltek. A tömörfa parketták egyik előnyös tulajdonsága, hogy akár 5-6 csiszolást is kibírnak, ezért bátran felújíthatjuk, átlazúrozhatjuk őket, ennek köszönhetően pedig az élettartamuk is hosszú, akár 100 évig is gyönyörködhetünk bennük.

Tömörfa parketta a klasszikus csaphornyos parketta, melyet svédpadlóként is működik, a hajópadló és a mozaikparketta is. Ezek a meleg burkolatok még mindig nagyon divatosak.

Készparketták

A készparketta legismertebb fajtája a szalagparketta. Esztétikai szempontból nagyon hasonlít a hajópadlóra vagy a svédpadlóra, de csak a felső rétege készül fából, ennek értelmében olcsóbb is.

Ha szalagparketta mellett döntünk, akkor, ha tehetjük, a látszó faréteg 3,8-5 mm vastagságú legyen, így a parketta akár két-három csiszolást is kibír, amivel növelhetjük az élettartamát. A szalagparketták előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy nem száradnak össze, nem vetemednek, vagyis padlófűtésre is kerülhetnek.

PVC padlók

A PVC padlók a mesterséges meleg burkolatok közé sorolható, hiszen a PVC, vagyis a polivinil-klorid egy szintetikus anyag. Kapható tekercsekben, de modulokban is, a lerakása pedig nagyon egyszerű és gyors. A PVC padlókból is többféle van, választhatunk egy vagy többrétegűt, vízállót, magas kopásállóságú fajtát, vagy akár csúszásmentes változatot.

Ennek köszönhetően akár vizes helyiségbe vagy konyhába is kerülhet. Az ára nagyon kedvező, így sokan választják ezt a megoldást, hiszen jóval olcsóbb, mint a természetes burkolat.

Vinilburkolatok

A vinil, vagy más néven LVT, egy viszonylag újnak mondható burkolatfajta. A felülete nagyon hasonlít a természetes anyagokhoz, pedig egy mesterséges burkolatról van szó. Mivel magas a kopásállósága és vízálló is, bármilyen helyiségbe kerülhet.

Előnyös tulajdonsága, hogy akár padlófűtésre is tehető, emellett a lépéshang-csillapítása is kiváló. Mivel az anyaga kemény PVC, ezért a bútorok tologatása megviselheti. Ennek elkerülésére érdemes a bútorok lábaira filckorongot helyezni.

Padlószőnyeg

A padlószőnyeget talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen egy meglehetősen régóta létező meleg burkolatról van szó. A padlószőnyeg ad egyfajta melegség érzetet a szobának kellemes, puha tapintásának köszönhetően.

Előnye a jó szigetelőképessége, bátran közlekedhetünk rajta mezítláb, hátránya viszont a nehézkesebb takaríthatósága, ebben más meleg burkolatok előnyt élveznek a padlószőnyeggel szemben. Ennek ellenére még mindig sokan választják.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük