Bejelentkezés

Blog

Latest News
Az OSB lap és a gipszkarton szigetelési lehetőségei

Az OSB lap és a gipszkarton szigetelési lehetőségei

Az OSB lap és a gipszkarton nagyon elterjedt megoldás belső térelválasztó falként, de álmennyezet létrehozására is. Ezek a megoldások azért olyan elterjedtek, mert különösebben nagy beruházás nélkül használhatóak, esztétikusak, és nem is olyan drágák, mint mondjuk egy tégla vagy betonfal. A szigetelő képességük viszont nem olyan jó, így ha növelni szeretnénk a hő és hangszigetelő képességüket, akkor arról külön kell gondoskodnunk.

Mi a különbség az OSB lap és a gipszkarton között, avagy mikor melyiket szokás használni?

Mielőtt rátérnénk, hogy milyen szigetelési lehetőség van a gipszkarton vagy az OSB lapok esetében, érdemes tudni, hogy melyiket mikor érdemes használni.

A gipszkarton valójában két papírréteg közé sajtolt vegykezelt és szárított gipszréteg, melyet álmennyezetek, válaszfalak és térelválasztók építéséra használnak. Nagyon közkedvelt manapság, viszont könnyen átázik, így penészedhet is, könnyen sérül, és a hő és hangszigetelési tulajdonságai sem a legjobb.

Az OSP lap ezzel szemben egy többrétegű lemeztípus, amely egymásra merőlegesen elhelyezett faháncsokból áll, melyet műgyantával ragasztanak össze.

Szintén készülhet belőle álmennyezet, de válaszfal is, de akár garázsok és fészerek falaiként is jó lehet. Manapság már zsindelytető kialakításához is használják, de padlóborításként is. Jobb hőszigetelő képességgel bír, mint a gipszkarton, ugyanakkor, ha víz éri, nehezen szárad, és nehezen is festhető.

Mivel általában a gipszkartont és az OBS lapokat is általában beltérben használják, adja magát a kérdés, hogy miért is kell szigetelni őket?

Nos, vannak helyzetek, ahol egyáltalán nem mindegy, hogy két helyiség között mennyire vékony a fal, vagyis nem elsősorban a hőszigetelés, hanem a hangszigetelés miatt érdemes szigetelni ezeket a megoldásokat. Az OSB lap esetében pedig, ha fészerről, garázsról van szó, akkor a hőszigetelés kérdése is lényeges lehet.

Az OSB lap szigeteléséről

Az OSB lapok nagyon sokrétűen használhatóak fel, a szigetelésük viszont nem egyformán fontos az egyes esetekben, így sokszor nem is gondolunk rá, hogy szigetelésben kellene gondolkodnunk.

Álmennyezetként nem mindig van szükség szigetelésre, ahogyan válaszfalként sem annyira lényeges. Ugyanakkor, ha fontos, hogy a két helyiség, amelyet elválaszt egy OSB lapokból készült fal, hangszigetelt legyen, akkor már ebben az esetben sem elhanyagolható ez a kérdés. Amennyiben pedig egy kis műhely vagy fészer falai készültek OSB lapokból, akkor az időjárás állóság is lényeges kérdés lesz.

Az OSB lapok hőszigetelés szempontjából jelentős részt nem képviselnek, így szükség van valamilyen szigetelésre, hogy kellemes hőmérsékletet teremthessünk a fészerben vagy a műhelyben. Hangszigetelés tekintetében is kiegészítésre lesz szükség, mert az OSB lapok ebben a tekintetben sem olyan hatékonyak. Az OSB lapokhoz általában EPS vagy kőzetgyapot lapokat szoktak használni.

  • ESP vagy hungarocell: ez az egyik legolcsóbb megoldás, mely lényegében egy műanyag polisztirol felhasználásával készült hablemez. A használatuk viszonylag egyszerű, viszont ragasztás előtt az OSB lapokat elő kell készíteni, különösen akkor, ha lakkozva vagy festve vannak. A lakk és festékrétegeket le kell csiszolni, majd pormentesíteni, és csak azt követően kerülhetnek fel a lapok.
  • Kőzetgyapot: bizonyos esetekben kőzetgyapot lapokat is használhatunk az OSB szerkezet szigeteléséhez, részben vagy az OSB lapok teljes felületén. Amire viszont figyelni kell, hogy az OSB lapok és a kőzetgyapot között néhány cm-es légrést szokás hagyni, melyet távtartókkal lehet kivitelezni.

Mivel és hogyan szigetelhető a gipszkarton?

A gipszkarton falak közé minden esetben érdemes valamilyen szigetelést rakni, hogy megfelelő legyen a falak vagy akár az álmennyezet hő és hangszigetelése. Így nem alakulnak ki hőhidak, vagyis a penészesedéstől sem kell annyira tartani.

A gipszkarton esetében általában valamilyen ásványi gyapotszigetelést szoktak használni, mint az üveggyapot vagy a kőzetgyapot. Mindekét megoldás környezetbarát égésálló, tartós és páraáteresztő.

Az üveggyapot viszont könnyebb, így ha fontos, hogy ne kapjon a mennyezet vagy a fal nagy terhelést, akkor ez jobb megoldás.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük