Bejelentkezés

Blog

Latest News
Hogyan kell hidegben burkolni?

Hogyan kell hidegben burkolni?

Ahogy beköszönt a hideg időjárás, az ember belülre kényszerül, még akkor is, ha éppen egy építkezésben, vagy egy ingatlan felújításában van benne.

Hideg idő = lassabb munka?

Az új épület padlói, illetve oldalfalai nagy valószínűséggel már az őszi hónapok során elkészültek, ilyenkor azonban a hűvös időjárás miatt a száradási folyamatok lelassulnak, és a legtöbb esetben azok a felületek, melyeket burkolni szeretnénk, nem teljesen száradtak még ki. Ilyen esetben, ha lehet, indítsuk be az ingatlan fűtésrendszerét, ezzel is elősegítve a száradást. A legjobb, ha padlófűtés van kiépítve, hiszen ez a fűtési rendszer tudja a legjobban elősegíteni az aljzat száradását.

Amikor az épület először fel lesz fűtve, a falakból elkezd a nedvesség távozni, és gyakran megmozdulnak a dilatációk is. A hőmozgás következtében láthatjuk, hogy az aljzatbeton megfelelően lett-e dilatálva, és az esetleges problémákat lehetőségünk van javítani is.

Milyen hibákkal találhatjuk szemben magunkat, ha télen burkolunk?

Bár a burkoló munkálatokat évszaktól függetlenül, bármikor el lehet végezni, főleg, ha a beltéri burkolásról van szó, a megrendelő számára mindenképpen jeleznie kell a cégnek, hogy a téli munkálatok milyen esetleges problémákat tudnak előidézni. Az első felfűtés során kialakulhatnak olyan repedések melyek még a burkolaton is kirajzolódhatnak, a lapok felválhatnak, és kopoghatnak is. Előfordulhat az is, hogy az első tél után a lábazatnál elkezd megsüllyedni a burkolat, illetve az illesztésnél elszakad a szilikon.

A burkoló szakembernek mindenképpen fel kell hívnia a megrendelő figyelmét arra, hogy milyen következményekkel tud járni a téli burkolás, illetve írásba érdemes rögzíteni azt is, hogy ez tisztázva lett. Azt is lényeges megjegyezni, hogy ha a szakember a munkát elkezdi, akkor a felelősség már az övé, a szakmai irányelvek betartása pedig ebben az esetben is kötelező.

Miért nehezebb télen burkolni?

Ha a megrendelő ezek után is ragaszkodik a téli burkoló munkákhoz, akkor mindenekelőtt az aljzatbetonnal kell körültekintően eljárnunk. A téli munkálatok során arra kell ügyelni, hogy az aljzat, a burkolóanyag, illetve a segédanyag hőmérséklete körülbelül azonos legyen.

A legtöbb termék optimális bedolgozási hőmérséklete 15 és 25 Celsius fok között található, mivel ezt télen elég nehéz lenne elérni, a legfontosabb, hogy a termékismertető címkén feltüntetett minimális bedolgozási hőmérsékletnek meg kell lennie.

Munkavégzést megelőzően mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő temperálásról is, illetve oda kell figyelnünk arra is, hogy a ragasztókat lehetőleg fűtött helyen tároljuk, a diszperziós ragasztókat pedig még szállításkor is óvni kell a fagytól, hiszen ezek nagyon érzékenyek a hidegre. Ha szükséges, akkor használat előtti órákban a ragasztót érdemes meleg vízbe helyezni.

Ugyanígy kell eljárnunk az oldószeres kontakt, illetve a PU-bázisú ragasztók esetében is, bár ezek egy fokkal jobban bírják az alacsony hőmérsékletet, a viszkozitásuk a hidegben igencsak meg szokott nőni. Ha lehetőségünk van rá, akkor a por alakú, cementbázisú ragasztóhabarcsok közül ez esetben inkább a gyorskötésűeket válasszuk, hiszen ezek alacsony hőmérsékleten jóval lassabban kötnek, így kényelmesebb lesz velük dolgozni.

Miben befolyásolja egy burkoló munkáját az időjárás?

A burkoló munka egy több fázisból álló folyamat, melyet az időjárás leginkább úgy tud befolyásolni, hogy hidegben, télen a munka nem olyan tempóban tud haladni, mintha tavasszal, vagy nyáron lenne elvégezve.

Emellett, ahhoz, hogy a burkoló munkát el lehessen kezdeni, az adott helyiséget teljes mértékben ki kell üríteni, és ilyenkor is előnyös, ha a benti holmikat el tudjuk helyezni a teraszon, vagy akár az udvaron. Télen a száradási folyamatok lelassulnak, a munkások jóval tovább fognak dolgozni egy adott területen, a télen végzett burkolói munka akár több napokra is el tud húzódni.

Ha lehetőségünk van, éppen ezért az ilyen jellegű feladatokat inkább akkorra időzítsük, mikor már enyhül az időjárás, de természetesen vannak olyan helyzetek amikor ezt nem lehet kivitelezni. A kültéri burkolással a szakemberek szerint mindenképpen várnunk kell tavaszig, a beltéri munkálatoknak pedig neki tudunk állni, de csak abban az esetben, ha a mester nagyon körültekintő, és több időt rá tud szánni az adott feladat elvégzésére.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük