Bejelentkezés

Blog

Latest News
Kültéri Burkolat – Gyakori Kérdések

Kültéri Burkolat – Gyakori Kérdések

Amellett, hogy egy frappáns kültéri burkolat teljesen átalakítja az ingatlan megjelenését, nagyban hozzájárulhat az energiahatékonysághoz, valamint az általános piaci érték növeléséhez is. 

Aggasztó lehet azonban, ha valaki nem biztos a dolgában, amikor ez a témakör kerül terítékre. Ezért most válaszolunk a kültéri burkolatokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre!

Milyen gyakorlati előnyei vannak a burkolatnak, otthonunk tekintetében?

A kültéri burkolat jelentősége – a mesés esztétikai értéken felül – elsősorban a szigetelés épségének megőrzése, illetve az időjárás viszontagságaitól való védelem terén mutatkozik meg.

Masszív védőrétegként működik, extra stabilitást és tartósságot biztosít a falak részére. Mindezek tetejében pedig növelheti az épület hangszigetelési, valamint tűzállósági faktorát is.

Hozzájárul-e a szigetelés hatékonyságához a külső burkolat?

A tévhitekkel ellentétben elmondható, hogy a külső burkolat – önmagában – egyáltalán nem szigetel. Azonban, segíthet megnövelni a ház szigetelésének várható élettartamát, továbbá annak hatásfokát is.

Ugyanis, a száraz falak – ellentétben a nedvesekkel – ideálisabb hőteljesítményt biztosítanak.

Érdemes-e a burkolaton spórolni?

Bár az olcsóbb termékek használata csábító lehet, valójában nem célszerű a burkoló anyagokon spórolni. Bizonyos, alacsony árfekvésű darabok élettartama rendkívül rövid, ellenállóságuk pedig kifejezetten gyenge lehet, amelynek – a későbbiekben – az épület állapota láthatja kárát.

Melyik a legideálisabb kültéri burkolóanyag?

Mivel, minden típusú házhoz és környezeti adottsághoz más-más burkolóanyag illik a legjobban, ezért erre a kérdésre lehetetlen kielégítő választ adni. A legjobb tanács, amivel szolgálni lehet, hogy ismerkedjünk meg alaposan a piacon fellelhető termékek előnyeivel és hátrányaival, majd döntsünk amellett, amelyik a leginkább passzol saját igényeinkhez.

Arany középútnak nevezhetők például a modernebb, extrudálási technológiával készülő WPC és UPVC burkolatok, amelyek bármilyen éghajlati viszonyok között megállják a helyüket.

Távolról kerüli őket a vetemedés, zsugorodás, rothadás, akárcsak a rendszeres, idő és energiaigényes karbantartási munkálatok. Ellenben viszont, egyáltalán nem keltenek olyan esztétikai hatást, mint az eredeti fából készült deszkák, a cédrus fazsindely, vagy éppen az exkluzív kőburkolatok.

Melyik a legjobb ár-érték arányú homlozatburkolati anyag?

A rétegelt lemez ára és tartóssága egyaránt elfogadható. Széles körben elérhető anyag, ráadásul a nedvességgel szembeni ellenállóképessége is kifejezetten magas. Egyetlen hátrányának talán az róható fel, hogy kevésbé vonzó, mint más termékek.

Melyik a legalacsonyabb karbantartási igényű burkolóanyagok?

Kétség kívül, a szálcementből készült síkpalák, valamint a festetlen tégla felületek jelentik a legkiválóbb választást, amennyiben nem szeretnénk a jövőben a burkolat ápolására időt szánni.

Létezik fenntartható, környezetbarát burkolási lehetőség?

Potenciálisan környezetbarát nem létezik, azonban a fa és műanyag kompozit termékek mégis megfelelő választásnak minősülhetnek ilyen téren. Feltéve, hogy a felhasznált fahulladék – bizonyítottan – elégetésre került volna, amennyiben nem használják fel ismételten.

Emellett, az acél és az alumínium burkolóanyagok tekinthetőek nagymértékben újrahasznosíthatónak. Azonban, nem minősülnek megújuló erőforrásoknak.

Mi a legjobb választás a vízparti ingatlanok burkolására?

Napjaink innovatív homlokzatburkolati anyagai – a fa kivételével – egyaránt alkalmasak a vízparti ingatlanok részére. De csak abban az esetben, amennyiben a szakemberek megfelelően rögzítik, tömítik és illesztik őket.

Melyik jelenleg a legfelkapottabb burkolási trend?

2021-ben, a legjelentősebb kültéri burkolási tendenciának – világszinten – az elbűvölő alumínium kompozit lemezek minősülnek, amelyek minden mástól jól megkülönböztethető, élénk és merész színeket kölcsönöznek az ingatlanok számára.

Hogyan találhatom meg azt a típust, ami igazán passzolna az ingatlan külleméhez?

A kültéri burkoló anyagok elképesztően széles szín- és formavilág választékban kaphatók. Megannyi dekoráció és téma közül választhatnak a leendő vásárlók, így bizonyosan, mindenki megtalálhatja a saját ízléséhez illő terméket.

A hagyományos fafelületektől kezdve, a korszerű, de minimalista dizájnon át, egészen a fényűző, ultramodern látványig, szinte minden megvalósítható.

Ettől függetlenül, több üzlet is rendelkezésre bocsát elvihető mintadarabokat. Ráadásul, egyre több telefonos applikáció létezik, amelyek célja, hogy pár jól irányzott fotó elkészítése után, pontosabb képet kapjunk arról, mi is állna jól otthonunknak.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük