Blog

Latest News
Miért fontos a tető takarófólia?

Miért fontos a tető takarófólia?

A tető takarófólia megkérdőjelezhetetlen szerepet játszik az épület megfelelő védelmében és szigetelésében. Kettős funkciója van, egyrészt segít távol tartani a csapadékot, másrészt a tető héj alatti rétegek között keletkező pára elvezetésében játszik szerepet.

Párazáró és a páraáteresztő fólia

A csapadék elleni védelemben elsődlegesen a tetőfedő anyag, például cserép vagy zsindely játssza a fő szerepet, ezen kívül pedig ott a fólia. Alapvetően két típus van, a párazáró és a páraáteresztő, az egyiket a kettős, a másikat az egyszeres szellőztetésű tetőknél kell alkalmazni.

Milyen fóliák közül lehet választani?

Az első kérdés, amit ezzel kapcsolatban el kell dönteni, az az, hogy a tetőtér be lesz-e építve vagy sem. Ha csak padlásról van szó, akkor a hagyományos tetőfóliák megoldják ezeket a feladatokat, ilyenkor fontos, hogy a fólia és a cserép közti rész szellőzéséről is gondoskodni kell.

Amikor pedig szóba kerül a tetőtér beépítése, akkor érdemes páraáteresztő fóliát választani. Ez esetben nem szükséges légrés biztosítása a cserép és a fólia réteg között, míg a hagyományos megoldás esetében igen. A tetőfóliák között különböző vastagságúakat találunk, és általában tekercsben juthatunk hozzájuk.

A tetőfedő anyag alatti rész a nyári forróságban akár 65-70 fokosra is felforrósodhat, fontos, hogy a tetőfólia bírja ezt a hőt. A hőállóság változó aszerint, hogy miből készült a fólia. A polietilén kevésbé áll ellen a hőnek, a polipropilénnek magasabb a hőállósága. Erre figyelni kell különösen fémtetők esetében, amelyek alá csak 90 fok feletti hőállóságú fóliák használhatók.

Széles tetőfólia kínálat

Párazáró, hagyományos, diffúziós-páraáteresztő – a tetőfóliák kínálata is folyamatosan szélesedik, fontos, hogy mindig a megfelelőt válasszuk, ami ideális védelmet nyújt a ház számára. Ebben természetesen a megbízott szakember lesz segítségünkre, nem árt azonban, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a tető építése során milyen költségekkel is számolhatunk hozzávetőleg. A folyamatosan emelkedő anyagárak és munkadíjak mellett nem könnyű a kalkulálás, de azért érdemes egy hozzávetőleges költségvetést készíteni a tető felújítása, cseréje vagy új tető építése esetén.

Párazáró vagy páraáteresztő

Alapvetően a tetőfóliák között két típust különböztetünk meg, a párazáró és páraáteresztő fóliát. Az egyszeresen átszellőztetett tetőszerkezetek esetén szokták a páraáteresztő fóliát alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a tetőfedő anyag és a fólia között van csak légrés, máshol, tehát a fólia és a szigetelőanyagok között nincs. A légrésnek az a feladata, hogy elvezesse a nedvességet és segítse a szellőzést. A páraáteresztésre itt azért van szükség, hogy ne legyen nedves a szigetelőanyag.

Ellenben a párazáró fólia pont ellentétesen működik, az a lényege, hogy a pára lecsapódjon rajta, hogy ne engedje azt át. Ezt a kétszeres átszellőzésnél alkalmazzák. Itt két légrés van tehát, a tetőfedő anyag és a tetőfólia, valamint a fólia és a szigetelés között is.

Általánosságként elmondható, hogy a páraátereszt fóliák drágábbak, mint párazáró társaik, azonban sok esetben egyszerűbb és költséghatékonyabb az egyszeres szellőztetés kiépítése, így összköltségben nincs nagy különbség.

A tetőfólia hagyománya

A tetőfólia alkalmazásának nincsenek nagy hagyományai hazánkban. Akkor kezdtek el megjelenni, amikor megindultak a tetőtér-beépítések. Azelőtt szabadon voltak a padlásterek, így ha a cserepek alatt befújt a hó, vagy beesett az eső, az egyszerűen idővel felszáradt. Ha pedig egy-egy hibás cserép miatt nagyobb mennyiségű hó esett a padlástérbe, egyszerűen kilapátolták. Ma már elképzelhetetlen a tető fóliázás nélkül, különösen akkor, ha beépített tetőtérről van szó.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük