A tető díszítése: csúcsdísz, tetődísz, kémény

2022.07.31.mapadmin0
A tető díszítése baumap szakemberkereső

Egy tető alapvetően meghatározza az épületről alkotott képet, ha ránézünk egy épületre, a látvány mintegy felét a tető jelenti. Ezért sem mindegy, hogy hogy is néz ki a tető. Természetesen kiemelten fontos, hogy a tető ellássa alapfeladatát, azaz megvédje az épületet a hótól, esőtől, széltől. De ezen kívül érdemes a tető díszítésére is figyelmet fordítani.

A tető csúcsdísz, tetődísz

Színben, méretben és formában is széles a választék, ha valaki tető csúcsdíszt szeretne. Nem kell feltétlenül a szélkakasra gondolni, bár bizonyos épülettípusok esetén ez is harmonikus és stílusos választás lehet.

Vannak viszont úgynevezett korcolt csúcsdíszek, melyek többféle méretben és színben kaphatók. Ezek általában hosszú élettartamú tetődíszek, melyek forrasztás nélkül, korcolt technológiával készülnek idegen anyag jelenléte nélkül. Az anyagát tekintve lehet vörösréz, horganyzott lemez, alumínium és acéllemez is. Sőt, akár lakkozással is kérhetők.

Aki pedig igazán egyedi megoldást szeretne, nem elégszik meg a webáruházak széles kínálatával, kérheti díszmű bádogos segítségét is. Fontos, hogy figyelembe kell venni az épület stílusát, magasságát, tömegét, a tető hajlásszögét és a héjalás fajtáját.

A csúcsdísz, mint ahogy a nevében is benne van, az épület tetejére, legmagasabb pontjára, csúcsára kerül. És hogy mekkora az ideális nagysága? Nem jó, ha túl nagy, mert akkor elvonja a figyelmet és már a túlzás kategóriába kerül és az sem, ha túl kicsi, mert így észrevehetetlenné válik. Az ideális nagyság az épület magassága szorozva 0,138-cal.

A dísz nem csak a csúcson lehet

A csúcsdíszek mellett egyéb tetődíszítő elemek is léteznek, ezek egy-egy cserép helyére is kerülhetnek. A kakas a babona szerint szerencsét hoz és védi a házat, ma is ezért választják sokan a kakast a tető díszének. Az éberség szimbóluma is egyben, „figyel”, hogy a háztól távol tartsa a tüzet. Emellett pedig a termékenység szimbóluma is, sok helyen csak akkor tették fel a tetőre, amikor már megszületett az első fiúgyermek a családban.

A tetődíszek nemcsak a csúcsokra kerülhetnek és nem csak hagyományos formájúak lehetnek. Így például elérhető a webshopok kínálatában síelő vagy horgász, bagoly figura is. A legtöbben azért még a hagyományos megoldásokat kedvelik és ha tetődíszt szeretnének, akkor a kúp alakú mellett teszik le a voksukat.

Csúcsdísz helyett kémény?

Nemcsak a csúcsdísz lehet azonban a tető dísze, hanem maga a kémény is. Számtalan különleges példát találhatunk az interneten arra, hogy milyen is egy különleges kémény. Azonban ebben az esetben is az egész épület stílusát, harmóniáját, környezetét meg kell nézni, még mielőtt döntetnénk. Ez talán a legfontosabb tanács a tetőt érintő kérdésekben is.

A csúcsdíszeknél és az egyéb tetődíszeknél is figyelni kell arra, hogy túl esztétikai mivoltukon, biztonságosak is legyenek, bírják az időjárás viszontagságait, és járuljanak hozzá a tető egységességéhez. A tetődísz nem illik minden épülethez, fontos, hogy milyen az épület jellege, a tetőfedő anyag, a tető típusa és sok minden más szempont is.

Harmóniába az épülettel

Egy csúcsdísz vagy egyéb tetődísz nélküli tető is lehet szép, elegáns, stílusos, figyeljünk arra, hogy csak olyan dolgokat építsünk, építtessünk be, melyek valóban harmóniában vannak az egész épülettel. Igaz ez a tető színére és a tetőfedő anyagra is. A kínálat végtelenül széles, színekben, méretben, anyagban, formában is számos lehetőségünk van, ha tetőfedésre kerül a sor. Fontos, hogy az alapos tervezés részeként végig törekedjünk arra, hogy ne ugráljunk a stílusok között, tartsuk szem előtt a megálmodott végeredményt.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.