Bejelentkezés

Blog

Latest News
Ajtók, ablakok, nyílászárók szigetelése

Ajtók, ablakok, nyílászárók szigetelése

Az ablakok és ajtók résein távozó meleg, illetve a beáramló zaj és por ellen nem minden esetben az ablak és ajtócsere az egyetlen megoldás. Máris bemutatjuk mire is gondolunk!

Szigeteljük a nyílászárókat!

Elegendő lehet az is, ha csak szigeteljük a nyílászárókat. A nyílászárók szigetelésén általában akkor kell elgondolkodni, ha a megengedettnél nagyobb légáramlást, filtrációt tapasztalunk, melyet az okoz, hogy a tok és a szárny közötti ütközőfelületek nem simulnak össze megfelelően, mert nincs közöttük szigetelőanyag, illetve akkor is, ha a tok és a falszerkezet közötti hézag tömítése nem a legjobb.

A nyílászárók szigetelésének többféle módja is van, egyrészt attól függően, hogy ajtóról vagy ablakról van szó, másrészt attól is függ, hogy cserélni vagy felújítani szeretnénk-e a szigetelést.

Csere vagy felújítás, mire kell figyelni?

Először is, érdemes azzal tisztába lenni, hogy mikor van szükség egyáltalán arra, hogy foglalkozzunk a nyílászárók szigetelésének kérdésével.

Ha a következőek tapasztaljuk, akkor minimum a szigetelés cseréjére vagy felújítására lesz szükség:

  • huzatos az ablak,
  • beázást tapasztalunk a nyílászárók körül
  • bepárásodik az ablak
  • télen bejön a hideg, nyáron a meleg

Amikor nyílászáró szigetelésről van szó, mindenképp érdemes eldönteni, hogy cserélni szeretnénk a meglévő szigetelést, vagy felújítani. Bármelyik esetről is legyen szó, az első lépés mindig a tájékozódás legyen, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Ha szakember segítségét vesszük igénybe, olyat válasszunk, aki helyszíni felmérést végez, mielőtt árajánlatot adni, ugyanis látatlanban nehéz eldönteni, hogy cserére vagy szükség, vagy felújításra. Egy laikus nem biztos, hogy fel tudja mérni, hogy az ajtón vagy az ablakon van-e jelenleg szigetelés, és hogy az milyen állapotban van.

A leggyakoribb nyílászáró szigetelési megoldás a szilikonos nyílászáró szigetelés, ami egy gyors és hatékony megoldás, fa és műanyag nyílászárók esetén egyaránt alkalmazható.

Arra viszont mindenképp oda kell figyelni, hogy ha ezt a megoldást választjuk, és később lefestenénk az ajtót vagy az ablakot (ez leginkább fa nyílászárók esetén fordul elő), akkor a szigetelőanyagra ne kerüljön festék.

Ablakszigetelések

Ha azt tapasztaljuk, hogy az utcát fűtjük, mert valahol kiszökik a meleg levegő, akkor az egyik leggyakoribb gond az, hogy az ablak már nem szigetel megfelelően. Ilyenkor sokan ablakcserében gondolkodnak, ugyanakkor az is elegendő lehet, hogy szigeteljük az ablakot.

A leghatékonyabb ablakszigetelési megoldás szilikonos ablakszigetelés, melyet bemarásos technikával készítenek. Ez a technológia azért is kedvelt, mert nincs szükség közben bontásra, nagyon kicsi rendetlenséggel jár, gyorsan elkészül, és jóval költségtakarékosabb, mint egy komplett ablakcsere.

Természetesen csak akkor érdemes ezt a megoldást választani az ablakcsere helyett, ha az ablak alapvetően jó állapotban van. Műanyag és fa ablak esetén is kivitelezhető ez a megoldás, és az elöregedett szigetelés cseréjére is alkalmazható.

A szigetelő anyag többféle is lehet, de a leghatékonyabb megoldás a szilikon, melyet marásos módszerrel illesztenek az ablak szélébe, hogy jobb illeszkedést érjenek el a tok és a szárny között vagy a tok és a falszerkezet között.

Ajtószigetelések

Az ajtók szigetelése esetén többféle lehetőség is van. Amikor ajtószigetelésről van szó, akkor szóba jöhet az ajtó felületének utólagos szigetelése is, bár ezt ritkábban szokták elvégezni, ilyen esetekben inkább új ajtószárnyat érdemes vásárolni.

Gyakori megoldás a bejárati ajtó mögé szerelt függöny is. A hőveszteséget ugyanakkor nem az ajtó felülete okozza, hanem az, hogy nem jó az illeszkedés a falszerkezet és a tok között.

A hatékonyabb megoldás már említett szilikonos szigetelés, melyet a tok és a falszerkezet közé marásos módszerrel illesztenek be, akárcsak az ablakok esetében. Az ajtók szigetelésnél figyelembe kell venni, hogy az ajtó rendelkezik-e küszöbbel vagy sem, ugyani a marásos módszerrel csak a küszöbbel rendelkező ajtókat szokták szigetelni. A küszöb nélküli ajtók esetében más módszert kell keresni.

Megoldások az ajtó aljának szigetelésére, vagyis megoldások, ha nincs küszöb

Amennyiben egy ajtó nem rendelkezik küszöbbel, a svéd bemarásos technológiával nem lehet megoldani a szigetelést. Természetesen ezen túl is van lehetőség, mellyel az ajtó alját szigetelni lehet.

Szóba jöhet az ajtókefe, az ajtószigetelő gumi, illetve speciális automata küszöb is.

Léteznek már az ajtó alá rögzíthető szivacsszigetelések is, melyeket nyáron el is tudunk távolítani, ám ez a megoldás nem annyira hatékony és tartós, mint egy ajtókefe vagy ajtószigetelő gumi.

Szigetelés az ablak és az ajtó körül: ajtó és ablakkáva szigetelés

Az új építéseknél már kiváló hőszigeteléssel látják el az épületeket, hiszen e nélkül nem kapnának használatbavételi engedélyt. A már meglévő épületeknél a szigetelés nem minden esetben a legjobb, viszont van lehetőség utólagos hőszigetelésre.

Az épületek külső falán a homlokzati szigetelés nem minden ponton egységesen, a homlokzati falba beépített ajtók, ablakok fallal való találkozási pontjai, a kávák gondot jelenthetnek szigetelési szempontból. Ez azért van, mert a kávában két különböző anyagú, ezért pedig különböző hőszigetelő képességű szerkezet van, a falszerkezet és a nyílászáró.

A falszerkezet és a nyílászáró találkozása bár viszonylag kicsi felület, de nagy hőveszteséget tud okozni, ha nem megfelelően készült a szigetelés. Amikor tehát az utólagos homlokzati szigetelésben gondolkodunk, a nyílászárók esetében mindenképp olyan anyagot kell választani, amely megfelelően hőszigetel, ugyanakkor nem akadályozza a nyílászárót a szabad mozgásban.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük