Bejelentkezés

Blog

Latest News
Valóban megéri klímával fűteni?

Valóban megéri klímával fűteni?

Mind a gázfűtés, mind a fordított ciklusú légkondicionálás rendkívül egyedi előnyöket kínál. A különbségek megértése pedig segíthet Önnek abban, hogy otthona és költségvetési igényei szempontjából a lehető legjobb választást hozza meg a jövőben.

A fordított ciklusú légkondicionálóról bővebben

A fordított ciklusú légkondicionálók – alapvetően – ugyanolyanok, mint hétköznapi társaik, leszámítva azt a lenyűgöző tulajdonságukat, hogy nem csupán hűteni, hanem felmelegíteni is képesek otthonát. Konkrétabban fogalmazva, a fordított ciklusú légkondicionáló úgy működik, mint egy elektromos takaró. Mindössze egyetlen nap leforgása alatt, elérhető áron telepíthető az otthonába. Nyáron kényelmet, télen pedig meleget biztosít.

Nem beszélve arról, hogy ezáltal rengeteg helyet takarítanak meg otthonában, mivel csak egyetlen egységre van szükség a fűtőberendezés és a légkondicionáló kiváltására.

De hogyan lehetséges ez?

Ahelyett, hogy a szerkezet rendkívüli mértékű elektromos áramot használna fel a hőtermeléshez, inkább a külső levegő hőjének elnyerésére és bejuttatására koncentrál – egy hőszivattyú segítségével.

Ennek okán, a legtöbb éghajlaton meglehetősen hatékonyan fűtenek ezzel a módszerrel, azonban a hidegebb régiókban, nem bizonyulnak annyira gazdaságos megoldásnak.

Ahhoz viszont, hogy teljes képet kapjunk, vegyük sorra a legfontosabb szempontokat!

Biztonság

A fordított ciklusú klímákkal ellentétben, a fatüzelésű és gázfűtés alapú rendszerek viszont gyakori karbantartást igényelnek a biztonság és az egészség érdekében.

Nem beszélve arról, hogy ezek a rendszerek helyet is megtakaríthatnak otthonában, mivel csak egyetlen egységre van szükség a fűtőberendezés és a légkondicionáló kiváltására.

Rugalmasság és kényelem

Kényelmi szempontok esetén, felesleges lenne a fatüzelésű rendszereket egy lapon említeni a többi lehetőséggel, ezért erre nem is térünk ki bővebben.

A fordított ciklusú légkondicionálókban található termosztát lehetővé teszi, hogy Ön beállítsa, és a kívánt hőmérsékleten tartsa otthonát, ami egyúttal azt is jelenti, hogy többé nem fog feleslegesen energiát pazarolni. Mindazonáltal, erre a modern gázfűtéses rendszerek is gond nélkül képesek.

Hátránya viszont akadhat a klímának, mégpedig az, hogy – fajtától függően – rettenetesen hangossá válhat. Pláne, hogy a légkondicionáló sok esetben közvetlenül abban a helyiségben található, ahol a család a kikapcsolódásra és pihenésre szánt ideje nagy részét tölti.

Légszennyezés és energiahatékonyság

Tekintettel, hogy a különböző eszközök energia hatékonysága rettentően eltérő, ezért nehéz konkrét következtetéseket levonni e téren. Ami viszont a környezetre gyakorolt hatást illeti, ez valójában a felhasznált energiaforrás függvénye.

A gázzal ellentétben, a klíma alapú fűtés képes lehet minimalizálni a károsanyag-kibocsátást. Azonban ehhez komplex, akkumulátortárolóval kiegészített napelem rendszerrel kell rendelkezni. Hiszen éjszaka hiába szeretnénk fűteni otthonunkat, amikor a panelek egyáltalán nem termelnek áramot.

Összességében viszont megállapítható, hogy a fordított ciklusú légkondicionálók sokkal környezetbarátabbak, mint a gáz- és elektromos fűtőberendezések.

Megfizethetőség

Bár a fordított ciklusú légkondicionálók általában magas beruházási költséggel rendelkeznek, figyelembe kell venni a kettős felhasználhatóságukat is. Ahol a lakosok úgy vélik, hogy a légkondicionálás indokolt a nyár folyamán, ott egy fordított ciklusú rendszer egyáltalán nem olyan drága, mint amilyennek elsőre tűnhet.

A fordított ciklusú légkondicionáló pontos üzemeltetési költsége pedig az Ön lakóhelyétől, valamint az Ön lakóhelyén megszabott villamosenergia-áraktól függ. A meleg mérsékelt övi éghajlaton például, a fordított ciklusú fűtés minden vizsgált városban olcsóbbnak bizonyult, mint a gázfűtés.

Lehetséges hazánkban is faragni a kiadásokon?

Feltéve, hogy otthonában napelem rendszer működik, az nagymértékben segíthet a költségek csökkentésében.

Sokoldalúság

A gáz és fatüzelésű fűtőrendszerek esetében nem igazán beszélhetünk sokoldalúságról, ellentétben a specifikus fordított ciklusú légkondicionálókkal. Ugyanis, utóbbiak beépített légtisztító szűrővel rendelkezhetnek, amely tisztítja és párátlanítja a levegőt.

Ezt a szűrőt úgy tervezik, hogy felfogja a levegőben lévő részecskéket, semlegesítse a szagokat, továbbá hatástalanítsa a baktériumokat és vírusokat. Ezek az előnyök teszik a fordított ciklusú légkondicionálókat ideális választássá – többek között – az asztmában vagy szénanáthában szenvedő háztartások számára.

Hatékonyság

A gázfűtés megbízhatóbbnak bizonyul a hideg éghajlatokon, mivel a külső hőmérséklet egyáltalán nem befolyásolja a teljesítményét. Emellett egy modern gázfűtési rendszer gyorsabban képes felmelegíteni a helyiségeket, mint a fordított ciklusú légkondicionáló berendezés.

Amennyiben pedig inkább a gázfűtés felé hajlik, de mégis szeretne valami karakteresebbet, akkor fontolja meg a beépíthető látványkandallók használatát.

Összesítés: a tökéletes fűtési rendszer

Egy fatüzelésű kandalló: nagyszerű lehet vidéken, feltéve, hogy Ön kedvező áron jut hozzá a tűzifához, de a városokban már kevésbé bizonyul kifizetődő választásnak.

A padlófűtés: kényelmes és hatékony, de a már meglévő lakásokba történő beszerelési költségei szinte megfizethetetlenek lehetnek.

A gázfűtés: minden szempontból ésszerű választás, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy a rettentően költséges tartályvásárlási procedúra nélkül is hozzá férhessen.

És bár a fordított ciklusú légkondicionálóknak: szintén magasak lehetnek az induló költségei, ezt jelentős mértékben ellensúlyozzák a hűtési képességeik. Emellett pedig az egyik legbiztonságosabb és legkönnyebben szabályozható berendezésnek számítanak.

Végső soron, mindegyik fűtési módszernek megvannak a maga egyedi előnyei és hátrányai. Az Ön otthona számára legideálisabb fűtési módszer az Ön egyedi igényeitől függ. Azonban kijelenthető, hogy a klímával történő fűtés sok esetben kifizetődő lehet. Ezt leginkább az éghajlat és a villamos energia költsége fogja meghatározni.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük