Blog

Latest News
Milyen szigetelés szükséges aljzatbeton alá?

Milyen szigetelés szükséges aljzatbeton alá?

Amikor padló és aljzatszigetelésről beszélünk, sok szó esik arról, hogy a padlóburkolat és az aljzat közé milyen szigetelés kerüljön. Arról már kevesebb szót ejtünk, hogy az aljzatbeton alá milyen szigetelés kerüljön, vagy, hogy kerüljön-e egyáltalán. Pedig ez a kérdés is nagyon lényeges a ház szigetelésének szempontjából.

Kell egyáltalán szigetelés aljzatbeton alá?

Az alzatbetonra mindenképp kell szigetelés, mielőtt rákerül a padlóburkolat, hiszen a padló hőérzetén rengeteg javít. Ugyanakkor a beton alá is érdemes szigetelésben gondolkodni, szóval igen, az aljzatbeton alá is érdemes szigetelést tenni, hogy a talajból felfelé áramló hideg ne közvetlenül a betonnal találkozzon.

A beton ugyanis nagyon könnyen átveszi a hőt, és hiába a jó szigetelés a padlóburkolat alatt, sokkal jobban járunk a ház szigetelése szempontjából, ha az aljzatbeton alá is kerül valamilyen szigetelés.

Amikor aljzatbeton alá keresünk szigetelést, akkor nem ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelnie, mint a padlóburkolat alatti szigetelésnek. Bár bírnia kell a terhelést, ugyanakkor nem szükséges ebben az esetben lépésálló szigetelésben gondolkodni, bár a legtöbb szakember lépésálló fajtát javasol.

Az aljzatbeton alatti szigetelés feladata, hogy a lakótér belső melegét ne engedje az aljzat felé kijutni, és az aljzat felől érkező talaj menti hideget se engedje át a belső lakóterek felé áramlani. A beton alá többféle szigetelés is választható.

Milyen szigetelőanyagokat használhatunk beton aljzat alá?

Az aljzatbeton szigetelésre többféle szigetelőanyag is használható:

  • EPS lépésálló polisztirolt: ez egy meglehetősen elterjedt megoldás aljzatbeton alatti szigetelésnek, ugyanis könnyen lerakható, viszonylag olcsó, és tökéletes megoldás, hogy a talajból felfelé áramló hideget ne engedje feljutni a lakótérbe. Lapos kiszerelésbe szerezhető be, többféle vastagságban is árulják.
  • XPS lapok: lábazati szigetelésre, padlóburkolatok alá, de még aljzatbeton alá is jó választás lehet. Az XSP lapok nagyon strapabíróak, fagytűrőek, így jó megoldást jelentenek beton alatti szigetelés esetén is. Azt persze nem árt tudni, hogy lényegesen drágábbak, mint a hagyományos EPS lapok, bár a lépésálló fajták és az XPS lapok között már nem akkor az árkülönbség.

Az ásványi gyapotszigeteléseket, mint a kőzetgyapot vagy üveggyapot, nem szokták aljzatbeton alá javasolni, mert nem annyira strapabírónak, nem mondhatni őket lépésállónak, ezért pedig beton alá nem célszerű őket választani.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük