Bejelentkezés

Blog

Latest News
Modern, stílusos tetők – a 2022-es trendek

Modern, stílusos tetők – a 2022-es trendek

Mint ahogy a lakberendezés és építészet teljes területén, úgy a tetőket tekintve is vannak irányzatok, trendek, divatok. A trendeket érdemes figyelni, ötleteket, ihletet meríteni belőlük, aztán olyan tetőt építtetni, amire valójában vágyunk, ami illeszkedik az épület stílusához, a környezethez. Akár lapos-, akár magastetőről van szó, a lehetőségek végtelenek.

A tetőcsere is lehet egyedi

Legyen szó akár új ház építéséről, akár a meglévő tető cseréjéről, sokan vágynak valami különlegesre, valami egyedire. A már létező tetőszerkezet esetében, ha megérett a tetőcsere, ugyan a lehetőségek valamivel szűkösebbek, mintha csak most kezdenénk az egész tervezési folyamatot, de tetőcsere esetén is van mód az egyediségre.

Fém, cserép, zsindely vagy akár fűfélék? Bármi is borítja a tetőt, annak el kell látnia fő funkcióját, védenie kell az épületet az időjárási hatásoktól, a víztől, széltől, hótól.

Sok szempontot kell mérlegelni a döntés előtt, mind a cserép, a zsindely, a fém és az egyéb tetők mellett szólnak érvek és mindnek megvannak a hátrányai is. Napjainkban nagyon sokféle szín, forma és méret között lehet válogatni, így legyen bármilyen is a tető, az egyediség megvalósítható.

Tető fémből?

Az egyik idén is folytatódó trend a fém tető, ami készülhet alumíniumból, rézből, cinkből és rozsdamentes vagy bevonatos acélból is. Az előnyei közé tartozik a hosszú élettartam, a tartósság, az időjárás-állóság és az, hogy nagyon sokféle színben elérhető. Merész, modern hatást lehet elérni a fém tetővel. Ez az egyik legdrágább tetőfedési mód, és bár nagy előnye a minimum 50-60 éves élettartam, az ár azért visszatartó lehet.

Környezetbarát megoldások

A környezettudatosság az építkezéseknél is megjelenik, a passzív házak, napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk és saját fúrt kutak korában adódik az igény, hogy a tető is legyen környezetbarát. Léteznek olyan szintetikus tetőfedő anyagok, melyek újrahasznosított anyagokból készülnek. Így csökken az ökológiai lábnyomunk, az eredmény pedig legalább olyan tartós és esztétikus, mint a hagyományos tetőfedés esetében.

Zöld megoldás a zöldtető is. Az ára ugyan lényegesen magasabb, mint egy hagyományos tető esetében, de a végeredmény magáért beszél. Legyen szó akár extenzív, akár intenzív zöldtetőről, az eredmény magáért beszél. Segít a hőszigetelésben, hűvösen tartja a házat.

Tetők kontraszttal

A hagyományos, egyszínű tetők mellé idén bejönnek a kontrasztos színű, merészebb tetőket. Ha a ház például világos színű, akkor törekedjünk egy sötét tetőre, nem szabad ugyanis, hogy a tető háttérbe szoruljon, része a háznak. Lassan elvesztik egyeduralmukat a monokróm színek, újra bejönnek a kékek és a pirosak.

Fehér tetőkkel a környezetért

Az egyik legújabb trend a fehér tetőfedés, ami nemcsak divatos, hanem hasznos is, úgy a környezet számára, mint a belső terek mikroklímáját nézve. A fehér szín visszaveri a fényt, így segít hűvösen tartani a házat, energiaköltségek takaríthatók meg. Ez pedig hozzájárul a környezet védelméhez, ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez is.

A lapos tetős házak esetében egyre jobban elterjed ez a módszer, azonban zsindelyes házak esetében is elérhetők már világosabb színű zsindelyek. A sötét felületek fehérre festésével a maximális hőmérséklet 2 fokkal csökkenthető, ez pedig már ok lehet arra, hogy megfontoljuk a hideg, fehér tetőt.

Ahány ház, annyi tető, a tervezéskor pedig fontos, hogy hosszú távon gondolkodjunk és olyan tetőt válasszunk, ami harmóniában van az épülettel és a környezettel is.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük