Bejelentkezés

Blog

Latest News
Szigetelés házilag? Érdemes belevágni?

Szigetelés házilag? Érdemes belevágni?

A házak, lakások hőszigetelés lényeges kérdés, hiszen nagyban befolyásolják a fűtésszámlát. Ha nem megfelelő a szigetelés, akkor gyakran az utcát fűtjük, a fűtésszámla pedig az egekben lesz. Egy megfelelő szigeteléssel harminc, negyven, vagy akár ötven százalékot is megspórolhatunk. Ha pedig nagyon takarékosak akarunk lenni, akkor a szigetelést is megcsináljuk mi magunk. Igen ám, de nem véletlen, hogy a szigetelést általában profi szakemberek végzik. Érdemes egyáltalán belevágnunk?

Szigetelés házilag vagy szakemberrel?

Amikor szigetelésről van szó, akkor a legtöbben a hungarocell lapokra gondolnak, melyeket a házak oldalára szoktak ragasztani. Az utcán sétálva ez a folyamat nagyon egyszerűnek tűnik, hiszen úgy tűnhet, hogy csak fogják a lapokat, felragasztják, és már meg is van a szigetelés.

Egy kis vakolás, festés, és kész is. A valóságban a hőszigetelés folyamata azonban sokkal bonyolultabb, hiszen egy régi ház esetében, amikor leverjük a vakolatot, sosem tudhatjuk, mit találunk, milyen plusz munkákra lesz szükség. Azt sem fogja tudni egy laikus, hogy milyen plusz munkákkal jár egy vizes lábazat vagy fal szigetelése.

A szigetelőanyag kiválasztása sem olyan egyszerű, mert bár elsőre úgy tűnhet, hogy nincs közöttük nagy különbség, de nagyon eltérő tulajdonsággal bírhatnak.

Egy szakember pontosan tudja, hogy melyik anyaggal hogyan kell dolgozni, milyen óvintézkedésekre van szükség, és persze azt is, hogy milyen alapanyagokat kell beszerezni. Lényeges lesz a ragasztó fajtája, a dűbel anyag és mérete, ezt pedig egy laikus nem biztos hogy önállóan tudni fogja. Szóval, ha a ház homlokzati szigeteléséről van szó, inkább a dolgot szakemberre. 

Milyen szigetelést készíthetünk mi magunk?

Természetesen mi is sokat tehetünk azért, hogy a fűtésszámlát csökkentsük. Vannak olyan szigetelési lehetőségek, melyekhez nem lesz szükségünk szakemberre.

  • ablakszigetelő fólia: az ablak hőszigetelő képességének javítására szokták alkalmazni, viszonylag olcsó megoldás, ha nincs lehetőségünk egy komolyabb felújításra.
  • hőszigetelő függöny: ablak és ajtó szigetelésre viszonylag olcsó megoldás a hőszigetelő függöny, melyet könnyen felrakhatunk magunk is, és sokat segíthetünk azon, hogy az ablak és az ajtó résein kevesebb hő távozzon.
  • padlószigetelés: ha mi rakjuk le a laminált padlót, akkor mindenképp érdemes alá szigetelést is tenni, ezt pedig megtehetjük mi is. Erre számos lehetőség van, poliforam, hőtükrös habfólia, parafa alátét vagy növényi rost alátét.
  • szőnyeg: amennyiben nem szeretnénk új padlót, akkor egy vastag szőnyeggel is sokat szeghetünk azon, hogy a padlón keresztül kevesebb hő távozzon.
  • padlásszigetelés: ha nincs beépítve a padlástér, akkor nagyon le tud hűlni, különösen akkor, ha nincs szigetelve. Ha komolyabb szigetelésben gondolkodunk a födém esetében, akkor szakemberre lesz szükség, de pár hungarocell lapot, vagy egy vastag szőnyeget mi is lehelyezhetünk, hogy a plafonon keresztül kevesebb meleg szivárogjon el.

Mikor ne próbálkozzunk mi a szigeteléssel szakember segítsége nélkül?

  • homlokzati szigetelés: ezt a munkát mindenképp célszerű szakemberre bízni, hiszen neki van meg minden felszerelése, eszköze és tudása a munka elvégzéséhez. A hőhidak kérdésében sokkal járatosabb egy szakember, mint egy laikus, ahogyan abban is, hogy a különböző házfajták milyen speciális megoldásokat igényelnek.
  • lábazat, pince szigetelése: a pincék és a lábazat is gyakorta vizesedik, vagyis szigetelés előtt ezt a problémát meg kell oldani. Ha nem értünk a szigeteléshez, lehet hogy nagyobb kárt okozunk, mint ami már eleve megvan.
  • tetőszigetelés: a tetőszigetelés esetén sokan a szórt purhabot választják, ehhez speciális berendezés kell, vagyis egy laikus nem fogja tudni csak úgy megcsinálni. Amennyiben kőzetgyapot vagy hungarocell szigetelésről van szó is jobb, ha a szakember alakítja ki úgy, hogy ne alakuljon ki hőhid.
  • padló szigetelése padlófűtés esetén: a padlófűtés egy speciális megoldás, egyáltalán nem mindegy, milyen szigetelés kerül rá, hiszen a hőt át kell engednie, különben nincs értelme a padlófűtésnek.
  • födémszigetelés: amennyiben szeretnénk járható padlásszigetelést kialakítani, esetleg egy komolyabb szigetelésben gondolkodunk, mint a már említett szőnyeg, akkor jobban járunk, ha szakemberre bízzuk a munkát.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük