Bejelentkezés

Blog

Latest News
Napelem fajták előnyei és hátrányai – Melyiket érdemes választani?

Napelem fajták előnyei és hátrányai – Melyiket érdemes választani?

A napelem rendszer telepítésének megtervezése nem kis munka. A tervezéskor valószínűleg jó néhány fontos kérdés fel fog majd bennünk merülni, melyre jó ha hiteles forrásból kapunk majd választ. Mivel a napelem technológia néhány év alatt is óriási fejlődésen ment keresztül, a napelem rendszerek hatékonysága a korszerűsítéseknek köszönhetően egyre csak emelkedik.

Viszlát villanyszámla?

Azok az emberek akik napelemet telepítettek mind elégedettek, hiszen ennek az eszköznek köszönhetően nekik már jó eséllyel soha többet nem kell majd villanyszámlát látniuk.

A napelem rendszer másik nagy előnye, hogy használata során semmilyen káros hatást nem fog gyakorolni a környezetünkre, és a bolygónkra. Nincs semmilyen káros kibocsájtás, a napelem rendszer feladata egyszerűen csak az, hogy megpróbálja begyűjteni a lehető legtöbb napenergiát a napsugarakból, majd az inverter segítségével átalakítani azt olyan árammá, mellyel a háztartásban használ kis és nagy eszközeinket és gépeinket üzemeltetni fogjuk tudni-

Mielőtt a napelem rendszer telepítésébe belefogunk, néhány dolgot érdemes tisztázni, hiszen a különböző napelem fajták között hatalmas különbségeket tapasztalhatunk meg. Ez a különbség pedig nem csak a gyártási módon, hanem a hatékonyságon, a teljesítményen sőt még a telepítésben is meg fog mutatkozni.

Milyen napelem fajták közül tudunk választani?

A napelemek között napjainkban két nagyobb csoportot tudunk megkülönböztetni. Az egyik a Vékonyrétegű eljárással készült napelem, a másik pedig a Kristályos napelem. A kettő között a legnagyobb különbség az eltérő gyártási folyamatban tapasztalható meg.

A vékonyrétegű napelem legnagyobb előnye a hajlékonyságában rejlik. Ennek köszönhetően ez a típusú napelem olyan területekre is felszerelhető, ahol a táblás panel használata egyszerűen kivitelezhetetlen.

Ennél a típusnál már 30-60 fokos dőlésszög is elegendő, ennél is képes a napelem hatékonyan működni, így ez meg tudja könnyíteni a telepítési folyamatokat és munkálatokat is.

Mivel a hőmérsékleti együtthatók ezeknek a napelemeknek valamivel magasabb az átlagnál, ez a rendszer olyan területen, ahol mindig extrém magas a forróság is tökéletesen meg tudja állni a helyét.

A Kristályos napelem egy modernebb technológiával lett előállítva, ennél a típusnál szilícium kristályos cellák tudják biztosítani az elektromos energia termelést. A legtöbbször manapság a Kristályos napelemek kerülnek már fel a családi házak, vagy garázsok tetejére. Modern, és hatékony, és számos pozitív tulajdonsággal lett ellátva gyártása során.

Legnagyobb előnye például az, hogy az adott felületű panel sokkal nagyobb teljesítményre képes, ennek köszönhetően pedig ugyanakkora teljesítményért a kristályos napelem kisebb felületen is meglehetően hatékonynak bizonyul.

A kristályos napelem éppen ezért talán a legelterjedtebb napelemnek számít napjainkban. A kristályos napelemek között megkülönböztethetünk Monokristályos, illetve Polikristályos napelemet is. Mindkét fajtára igaz, hogy viszonylag kis felületen nagy energia leadására képesek.

Mik a napelemek káros hatásai? Milyen hátrányai lehetnek az adott napelem rendszernek?

Mint mindennek, sajnos ezeknek a remek hatásokkal rendelkező napelem fajtáknak is van néhány hátrányos, rossz tulajdonsága. Borús, felhős időben például csökken a Monokristályos napelemek teljesítménye, hiszen a szórt napfényt kevésbé tudja hasznosítani. Továbbá nem túl jó a hőellátása, melynek következtében túl magas hőmérsékleten sem teljesítenek valami remekül.

Bár a Polikristályos napelemek remekül működnek felhős, borús időben is, telepítés során igen nagy figyelmet kell szentelni a napelemek optimális dőlésszögének beállítására. Magas hőmérsékleten pedig ennél a napelemeknél is teljesítménycsökkenést tapasztalhatunk.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük