Bejelentkezés

Blog

Latest News
Hová érdemes öntapadós szigetelést tenni?

Hová érdemes öntapadós szigetelést tenni?

Sokszor előfordul, hogy hiába fűtünk, a meleg valahol kiszökik, mert nem megfelelő a falak vagy a nyílászárók szigetelése. Ilyenkor persze az lenne a legjobb megoldás, ha a homlokzatot ásványi gyapot vagy hungarocell szigeteléssel látnánk el, vagy kicserélnénk a nyílászárókat. Ám erre nem minden esetben van lehetőség, hiszen ezek nagyon költséges beruházások. Valamint azonban tenni kell, hogy megakadályozzuk a meleg kiszökését.

Öntapadós szigetelés: olcsó és praktikus

Ha nincs keretünk arra, hogy felújítsuk a szigetelést vagy kicseréljük a régi nyílászárókat, akkor beltérben kell megoldanunk a hőszigetelést, amennyire lehetséges. A nyílászárók körüli réseket érdemes ilyenkor valamilyen szigeteléssel ellátni. Sokan használnak hőszigetelő függönyt az ajtók és az ablakok elé, de ez nem elég hatékony, hiszen az ablak szigetelésében meg megmarad a rés.

Jobb megoldás az öntapadós szigetelés, melyből már többféle is létezik. Találkozhatunk elasztometrikus kaucsukhab lemezzel, melyet inkább a szaniterek hőszigetelésére és a hűtő berendezések szigetelésére szoktak használni.

Gyakori még a hővisszaverő fóliával ellátott hungarocell szigetelés is, melyet főleg radiátorok mögé szoktak tenni, de az ablak körül is gyakori. Létezik kifejezetten ablak köré ragasztható szigetelőcsík, mely az ablak réseit szigeteli, ha az ablak szigetelése már elöregedett.

Az öntapadós szigetelések könnyen kezelhetőek, egyszerűen felrakhatóak, nem igénylik szakember segítségét, és meglehetősen olcsók. Természetesen azzal is tisztában kell lennünk, hogy ez nem végleges megoldás, de ha nincs keretünk nagyobb beruházásra, így is tudunk faragni a fűtésszámlán, vagy a klíma költségein.

Hol használható az öntapadós szigetelés?

Öntapadós szigetelésből sokféle létezik, így sokféleképpen használható fel. Nemcsak a hőszigetelésben alkalmazzák, hanem a hangszigetelésben is.

  • fűtőtest mögé: általában ebben az esetben a hőtükrös kivitelt szokták alkalmazni.
  • nyílászárók köré: létezik kifejezetten ablak és ajtók köré ragasztható szigetelőcsík, amely sokat segíthet, ha a nyílászáró már nem szigetel megfelelően.
  • klímák mögé: hűtőberendezés esetében is lényeges lehet a szigetelés, hiszen az sem jó, ha a hideg a falakba megy, és nem a levegőt hűti. Klímák mögé is kerülhet hőtükrös megoldás, de elasztometrikus kaucsukhab lemez is.
  • szaniterek hőszigetelésére: a vizes blokkokat is szokás szigetelni, és viszonylag olcsó megoldás, ha valamilyen öntapadós szigetelést használunk.
  • légtechnikai rendszerek párakicsapódás elleni: ebben az esetben leginkább az elasztometrikus kaucsukhab lemezt szokták javasolni.
  • hangszigetelés: az öntapadós szigetelést lehet hangszigetelésként is használni, van kifejezetten hangszigetelő öntapadós szigetelés is.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük