Fűtés napelemekkel

2022.07.10.mapadmin0
fűtés napelemmel baumap szakemberkereső

Sokakat foglalkoztatja a kérdés, hogyan is tudnák a gázzal vagy fával történő fűtést kiváltani? A napelemek térhódítása miatt sokakban merül fel a kérdés, hogy a napelemeket lehet-e fűtésre is használni. A következőkben utána járunk, hogyan lehet ezt megoldani, illetve, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

A napelemek hogyan használhatóak fűtésre?

A félreértések elkerülése végett, érdemes tisztázni, hogy a napelemek önmagukban nem alkalmasak fűtésre. Áramtermelésre használjuk őket, viszont összeköthetőek olyan elektromos fűtőberendezésekkel, melyeket a napenergiával termelt árammal tudunk működtetni, így pedig teljes mértékben környezetbarát módon tudunk fűteni, ráadásul költségtakarékos is.

Egy megfelelően szigetelt házban, ahol normális a belmagasság, ott megérheti elektromos árammal fűteni, az áramot pedig a napelemek segítségével tudjuk megtermelni. De milyen berendezések üzemeltethetőek napelemmel? Természetesen több lehetőség is a rendelkezésünkre áll:

Hőszivattyús fűtés

A hőszivattyú a hűtőszekrények elvén működik, fűtés esetén természetesen fordítva. A lényege, hogy a környezetéből vonja ki a hőt, melyet a földből, vízből, vagy levegőből nyer, és ezt a hőt a lakótérben adja le. Az ilyen rendszer geotermikus fűtési rendszerre is csatlakoztatható, de a klímák közül is sok a hőszivattyúk elvén működik.

Padlófűtés napelemmel

Ebben az esetben a napelem termeli meg az áramit, amivel a padlófűtésben keringő víz felmelegszik. Nagy előnye, hogy nagyon jó hőérzetet biztosít, a hátárnya pedig, hogy meghibásodás esetén bontásra lesz szükség, és a kiépítési költség sem feltétlen olcsó.

Radiátor

Az elektromos radiátorok is működtethetőek a napelem által termelt energiával. Ezek a berendezések külön-külön állíthatóak, és meglehetősen energiatakarékosak.

Infrapanel

Az egyik leghatékonyabb és leggazdaságosabb módja a napenergia fűtésre történő felhasználásnak az infrapenelek üzemeltetése. Ezek a berendezések kerülhetnek falra vagy mennyezetre, és alacsony hőfokra állítva is kellemes hőérzetet biztosítanak. Az üzemeltetésük drága lehet, viszont ha napenergiával termeljük meg a szükséges áramot, akkor szinte nullára csökkenhet a fűtésszámla.

A napelemes fűtés előnyeiről

A napelemes fűtésnek nagyon sok előnye van, ami miatt egyre többen választják ezt a módszert:

  • nem kell gázkazánt, se semmilyen gázzal működő berendezést vásárolni a fűtéshez
  • a napelemmel történő fűtéshez kéményt sem kell kiépíteni
  • nem lesz szükség gáztervre
  • a fűtési rendszer kiépítése nem jár bontással, vagyis könnyebben és gyorsabban kiépíthető
  • a fűtési rendszer nem igényel majd komolyabb karbantartást
  • környezettudatos megoldás, hiszen nincs légszennyezés, és az energiatermeléshez megújuló energiát használunk, a megfelelő berendezéssel pedig elektromos szmogra sem kell számítanunk.
  • napelemekkel lényegében ingyenes fűtéshez jutunk
  • utólag is ki lehet építeni, mind a napelemet, mind pedig az elektromos fűtési rendszert

Hátrányok, melyeket nem árt számításba venni

Bár maga a fűtési rendszer könnyen és gyorsan telepíthető, ráadásul költséghatékonyabb is, mint gázfűtési rendszert kiépíteni, a napelemes rendszer kiépítése azért bonyolultabb, és engedélyekhez kötött. Ráadásul nem a kezdeti költségek magasak, vagyis maga a kiépítés nem egy olcsó mulatság.

Persze manapság már számos támogatás igénybe vehető rá, de ha nem vagyunk rá jogosultak, akkor meglehetősen költséges kiépíteni a napelemeket. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy télen, amikor borúsabb, esősebb az idő kisebb hatékonysággal fognak működni a napelemek. Akkor is termelnek természetesen áramot, de kevesebbet.

A napelemekhez sok helyre van szükség. Bár maga a fűtési rendszer kis helyet foglal el, a napelemes rendszer már ezt nem mondhatja el magáról. Ha nincs megfelelő hely a tetőn, akkor nem lesz hatékony a napelem, így kiépíteni sem feltétlen érdemes.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.