Ajtófestés házilag

2022.07.09.mapadmin0
Ajtófestés házilag baumap szakemberkereső

Legyen szó műanyag vagy fa ajtóról, néha eljön a pillanat, amikor a színe már nem az igazi. Elöregszik, foltosodik, kopik, ilyenkor sokan a cserén tanakodnak, de felújítani költséghatékonyabb megoldás, természetesen abban az esetben, ha az ajtó alapvetően jól működik. Sokan viszont nem tudják, hogyan is álljanak neki az ajtó lefestésének, mivel csinálják, pedig egyáltalán nem olyan bonyolult, viszont tény, hogy kicsit más, mint a falfestés.

Ajtófestés lépésről lépésre

Az ajtófestés lépései eltérnek a falfestés lépéseitől, ezt nem árt tudni. Az első lépés az ajtók esetében az érdesítés, ellenkező esetben nem fog megfelelően tapadni a festék. Ehhez szükség lesz csiszolásra, legalább is a műanyag ajtók esetében mindenképp. Ezt az előkészítés lépései ezután lényegében megegyeznek az falfestés előkészítési lépéseivel, mert tisztítás, hibajavítás, és a maszkolószalag felvitele következik.

A festés előtt egy tapadóhidat képező alapozót érdemes felvinni, ez elsősorban a műanyag ajtók esetében fontos, de a fa ajtók esetén is előnyös. Ezt követheti a festés, a teljes színfedéshez 2-3 rétegre lesz szükség. Az utolsó réteg száradása után csiszolásra lesz szükség, ezt pedig egy felületvédelem kövesse, melyet lehet lakkal, olajjal vagy viasszal is végezni. Jól látszik, hogy a csiszolásra szükség van, szinte megkerülhetetlen, a zománcfestékkel vagy tejfestékkel dolgozunk.

Ha elhatároztuk, hogy belevágunk az ajtó átfestésébe, akkor hajrá!

A következő anyagokra, eszközökre lesz szükségünk:

 • excenter-csiszoló vagy 150-es és 280-as csiszolópapírok
 • fatapasz
 • spakli
 • ecset
 • maszkolószalag
 • a takaráshoz nátronpapír, esetleg fólia
 • tapadóhidat képző alapozó festék
 • festék
 • olaj, viasz vagy lakk

Milyen festéket használjunk?

Az ajtó átfestéséhez többféle lehetőségünk is van.

 • ajtó festés krétafestékkel: ez azért jó, mert nincs szükség alapozásra és csiszolásra, csak kenni kell, vagyis az ajtófestés csiszolás nélkül is megoldható. Elsősorban fa ajtók esetében működik.
 • ajtó festése zománcfestékkel: a zománcfesték esetében szükség lesz a fa ajtóknál is a csiszolásra és az alapozásra, ráadásul az ajtót célszerű kivenni a kertből a festéshez, és az ablakokat is hagyjuk nyitva festés közben.
 • ajtófestés tejfestékkel: a tejfestés nagy előnye, hogy az ajtó a helyén maradhat festés közben, és az ablakokat sem kell kinyitni, mert a tejfesték nem mérgező

Ajtófestési ötletek

– színválasztás: a fehér ajtóval nem lőhetsz mellé, hiszen az egy univerzális szín, ám színes ajtót is bátran választhatsz. A színes ajtó nagyon hangsúlyos, jelentősen meg fogja határozni a szoba hangulatát, így érdemes natúr árnyalatokat választani, más esetben nagyon kötötté válik a lakberendezés során a színválasztás. Arra is érdemes figyelni, hogy minden ajtós színe egyforma legyen, mert ellenkező esetben nem lesz egységes az összkép.

– csiszológép az érdesítéshez: az ajtó érdesítéséhez, érdemes csiszológépet használni, melyet manapság már bérelni is lehet, nem kell feltétlen venni. A csiszológéppel kb. 10-15 perc alatt kész van az érdesítés, nagyban meggyorsítja a munkát, különösen akkor, ha több ajtóról van szó.

– tejfesték előnyei: ha tejfestéket használunk, akkor az ajtó akár a helyén is maradhat, nem szükséges levenni.

– mázolás iránya: ha egy teljesen egyenletes felületről van szó, akkor 2-3 ecsetvonásnyi sávokban balról jobbra érdemes haladni. Amennyiben betétek és ablakok is vannak az ajtón, akkor először a betéteket fessük ki, majd a betétek közötti részt, ezt kövesse az ajtó középső része, végül az ajtó szélei. Fa ajtó esetén szálirányba érdemes mozgatni az ecsetet.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

BauMap

Találd meg a szakemberedet!

Bármikor kereshetsz bármire, legyen szó házon belüli vagy kívüli megbízásról. A BauMap segít megtalálni egyszerűen és gyorsan a megfelelő szakembert.

Explore

Users

Bello

Back to Bello home

Készítette: Netbloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home

Készítette: NetBloom Hungary Kft. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.