Sign In

Blog

Latest News
Milyen fűtést válasszunk konténerház esetén?

Milyen fűtést válasszunk konténerház esetén?

Az egyre növő ingatlanárak miatt az elmúlt években megnőtt azok száma, akik könnyűszerkezetes házakban és konténerházakban gondolkodnak. Elsőre persze furcsának tűnhet konténerbe költözni, pedig nagyon szép és egyedi otthon varázsolható belőle.

Miért népszerűek a konténerházak?

A módszer egyre inkább terjed, hiszen sokan úgy gondolják, hogy ha már megvan a telek, a lehető leggyorsabban és legköltséghatékonyabban szeretnénk rá ingatlant. Erre jó megoldás a konténerház, melyet egyedi igényekre alakítva gyártanak le, van benne konyha, fürdő, WC, tehát minden, mitől komfortos lehet.

Kezdetben elsősorban csak nyaralóként használták ezeket a házakat, ám van arra lehetőség, hogy télen-nyáron jó idő legyen benne, és egész évben, akár állandó otthonként is használni tudjuk. Persze a legelterjedtebb hazai megoldás, a gázfűtés alapvetően nem jöhet szóba ebben az esetben, ahogy a napkollektor sem igazán kivitelezhető. Aggódni természetesen nem kell, mert számos más megoldás áll a rendelkezésünkre, ha konténerházban gondolkodunk. De mire is kell odafigyelünk ebben az esetben?

A konténerház fűtési nehézségeiről

Először is érdemes tudni, hogy miért nem olyan egyszerű egy konténerház fűtése. A konténerek alapanyaga fém, ami nem egy túlságosan jó szigetelő anyag. Télen könnyen átfagy, nyáron pedig átforrósodik, ennek érelmében, télen hideg, nyáron pedig nagyon meleg lesz, hűtés-fűtés ide vagy oda. Az első lépés, hogy a konténerház valóban lakható legyen, és kellemes hőmérsékletet tudjunk teremteni, méghozzá a lehető leggazdaságosabban, ahhoz jó szigetelésre van szükség.

A szigetelés nélkül a fűtés nem lesz hatékony, mert túl sok energiát emésztene fel. Első lépés tehát, hogy a konténerház szigetelése megoldott legyen, más esetben nincs értelme fűteni, mert sosem lesz kellemes odabent a hőmérséklet. Amennyiben a szigetelés kérdése megoldott, jöhetnek a fűtési lehetőségek.

Fűtési lehetőségek

A konténerházak esetében nem feltétlen kell csak kis térben gondolkodnunk, lehet akár két-három konténerből álló otthonunk is. Ugyanakkor minél nagyobb a tér, annál bonyolultabb a fűtés megoldása. A konténerek speciális megoldást igényelnek, hiszen kialakításukból kifolyólag gáz nem vezethető be, ahogyan cserépkályha sem feltétlen építhető bele olyan könnye.

Leginkább elektromos fűtési megoldásokat szoktak bennük kialakítani, melyek hely és költségtakarékosak, de lehetőség van fatüzelésre is.

Fatüzelésű kályha

Ez a megoldás kicsi, és a kémény kivezetése is megoldható a konténerházak esetében is. Akár az egész ház befűthető egyetlen kályhával is. Ami problémát jelenthet, az a fa tárolása, amit mindenképp száraz és jól szellőző helyen kell megoldani, hogy a fűtés hatékony lehessen. Természetesen a fűtés brikettel vagy pellettel is megoldható.

Hűtő-fűtő klíma

A konténerházak esetén érdemes elsősorban elektromos fűtési megoldásban gondolkodni, erre pedig a hűtő-fűtő klíma kifejezetten alkalmas. A fűtésre optimalizált klímákkal nemcsak a konténerház hűtését tudjuk megoldani, hanem a fűtését is, így két legyet ütünk egy csapással, hiszen a konténerházak esetében, ahogy a tetőtereknél is javasolják a klímát, hogy ne melegedjen át nyáron túlságosan. Ha amúgy is tervezzük a klíma beszerelését, akkor érdemes már egyből fűtésre is alkalmas inverteres klímát választani.

Infrafűtés

Az infrafűtés az elektromos fűtési megoldások egyik legmodernebb formája. Számos típusa van az infrafűtésnek, infrapanelek, indrafólia vagy sötétsugárzók is választhatóak. Az infrafűtés beszerelése gyors, egyszerű, és helytakarékos, ugyanis a fal mellett a padlóra és a plafonra is szerelhető, akár konténerházak esetében is. Mivel a konténerházak belmagassága nem sokkal magasabb az átlag belmagasságnál, így az infrafűtés jó lehetőség lehet.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük