Sign In

Blog

Latest News
10 gyakori kérdés a napelemekkel kapcsolatban

10 gyakori kérdés a napelemekkel kapcsolatban

Mint minden eszközzel, sokszor a napelem rendszerrel kapcsolatban is ugyanazok a kérdések merülnek fel az emberekben. Ahhoz hogy megkönnyítsük a dolgukat, összeszedtük most a leggyakrabban feltett kérdéseket, és megpróbálunk mindenre megválaszolt adni.

1. Megéri a napelem rendszer telepítése?

Ezt a témát igen hosszasan ki lehetne fejteni, de ha rövid és tömör akarok lenni, akkor azt kell mondjam, a napelem rendszer bár nem olcsó, de minden esetben megtérülő befektetés.

A napelem segítségével búcsút mondhatunk a havonta érkező villanyszámlánknak, hiszen a rendszer képes a háztartásunkhoz szükséges energiát kitermelni.

Ajánlott bejegyzés: Így zajlik a napelem engedélykérésének menete

2. Mi történik akkor ha borús az időjárás?

Sokan azt hiszik, hogy a télen, vagy borongós időben a napelem rendszer teljesen kikapcsol. Pedig ez nem igaz! Ma már vannak olyan korszerű rendszerek melyek termelését nem igazán befolyásolja az, ha egy kicsi borúsabb az idő. Sőt, léteznek olyan napelem fajták is melyek éppen a nagy hőséget nem viselik túl jól, ekkor nem tudnak megfelelően működni.

3. Teraszra is van lehetőségem napelemet telepíteni?

A napelem egyik legnagyobb előnye, hogy viszonylag sok helyre telepíthetőek, ez alól pedig sem az erkély, sem a terasz nem kivétel. Ha a hely nagyon kicsi, érdemes lehet a hordozható napelemet, vagy a korlátra akasztható típust kipróbálni. Ám ha társasházról vagy panellakásról beszélünk, fontos tudni, hogy a többi lakó beleegyezése elengedhetetlen a rendszer telepítéséhez.

4. Napelemmel lehetőségünk van az elektromos autónkat is tölteni?

Természetesen igen! A napelemen keresztül megtermelt elektromos energia felhasználása ma már igen sokoldalú lehet. A háztartási gépeink működése mellett ezzel az energiával fűthetünk is, de elektromos autónkat is tölthetjük. Ilyenkor praktikus megoldás lehet a garázsra, vagy az kocsibeállóra telepített napelem is.

5. Mi szükséges a napelem optimális működéséhez?

Több dologra is oda kell figyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy napelemünk a lehető legoptimálisabban működjön, és legtöbbet termeljen. Sok múlik a rendszer típusán, nagyságán, elhelyezésén, dőlésszögén is, de befolyásolhatja a termelést az inverter elhelyezése, és típusa is.

6. Miért van szükségünk inverterre?

Maga a napelem csak magába gyűjti, és tárolja a napból beérkező energiát, felhasználni azonban nem tudja. Az inverter éppen ezért elengedhetetlen! Ez az eszköz alakítja át ugyanis az egyenáramot váltóárammá, melyet már használni tudunk a háztartásunkban.

7. Mennyi időn belül tudja a napelem visszahozni az árát?

Nagyon változó, hogy egy napelem rendszer mennyi időn belül tudja az árát visszahozni, ez a nagyságától és a típusától is függ. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy optimális működés mellett a legtöbb napelem 5-10 éven belül már vissza tudja hozni az árát.

8. Mennyibe kerül egy napelem rendszer kiépítése?

A napelemek ára nagyon sok mindentől tud függni, éppen ezért elengedhetetlen egy helyszíni felmérés még a tervezés előtt. Mivel a helyszíni felmérés, és az árajánlat készítés a legtöbb cégnél ingyenes, jó ötlet lehet egyszerre több helyről is ajánlatot kérni, hogy aztán lehetőségünk legyen a legkedvezőbbet választani.

9. Mennyi időbe telik a napelem telepítése?

Maga a telepítés nem tart sokáig, ezt azonban nagyon sok tervezés, és ügyintézés tudja megelőzni.
Árajánlat kérés után a helyszíni felmérést követően még következik az Áramszolgáltatóval kapcsolatos ügyintézés lebonyolítása is. Ez az egész körülbelül 8-12 hetet szokott igénybe venni.

10. Mi történik áramszünet esetén?

Ez leginkább attól függ, hogy milyen típusú napelem rendszerrel rendelkezünk. Létezik olyan is, mely összeköttetésben van az áramszolgáltatóval, ebben az esetben ugyanúgy áramszünetünk lesz, attól függetlenül hogy nekünk napelem van a háztetőnkön. Van azonban olyan típusú rendszer is mely külön gyűjti a megtermelt energiát, ezt pedig áramszünet esetén is fel tudunk használni.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük